Origine: Ethiopia
Regiune: Agaro, Jimma Zone, Oromia
Fermă: multipli fermieri
Varietate: Heirloom
Altitudine: 1850 – 2100 m
Metodă de procesare: Spălată
Cupping notes: iasomie, bergamotă, gem de portocale, caise. Foarte florale și complexe, cu un profil unic de ceai verde și castravete.

Cooperativa Nano Challa a fost înființată în 2004 de 25 de fermieri din orașul Agaro, Zona Jimma, Oromia, Ethiopia de Vest. Membrii fondatori au creat grupul cu obiectivul de a menține unitatea și de a aborda problemele cu care se confruntau – găsirea de cumpărători pentru cafea, reducerea datoriilor și îmbunătățirea standardelor de producțăie. Jimma este o zonă devenită sinonimă cu cafeaua comercială de calitate scăzută, ce se vinde la prețuri derizorii pe piețele internă și externă. Cu toate acestea, Nano Challa înseamnă ”zona de mai sus”, o referință la cafeaua de calitate superioară cultivată la altitudini înalte, bucurându-se în mod natural de păduri și soluri bogate organic.

Norocul Nano Challa s-a schimbat în 2010, când cooperativa a fost inclusă în Technoserve Coffee Initiative (înființată de Fundația Bill and Melinda Gates), alături de alte comunități de fermieri retrase din zona Jimma. Technoserve oferă asistență tehnică și training grupurilor de producători, ajutând al coordonarea agronomilor și consultanților de business, în vederea îmbunătățirii calității cafelei, managementului datoriilor, reinvestițiilor și distribuției echitabile a fondurilor către fiecare membru al cooperativei. Impactul inițiativei a fost imens, ajutând cooperative precum Nano Challa să facă tranziția de la procesarea naturală la cea prin spălare, prin construirea unor stații de spălare. De fapt, Nano Challa a fost una dintre primele stații de spălare construite în zonă sub îndrumarea Technoserve, alături de Yukro și Duromina.

Din 2010 și până astăzi, numărul de membri ai Nano Challa a crescut la peste 400, iar îmbunătățirile inițiate alături de Technoserve au dus la obținerea unora dintre cele mai calitative și căutate cafele din întreaga țară. Acest lucru a condus la o îmbunătățire radicală a calității vieții fermierilor din regiune și a familiilor lor.

Membrii cooperativei cultivă cafelele la altitudini cuprinse între 1850 și 2100 de m, fiecare pe suprafețe medii de 3 ha. La fel ca în restul Ethiopiei, majoritatea cafelelor crescute local sunt organice, fiind reprezentate de soiuri indigene heirloom. Pe alocuri se remarcă o varietate indigenă îmbunătățită, pe nume 1274. O dată cafelele livrate către stațiile de spălare, cireșele sunt lăsate să plutească înainte ca pulpa să fie îndepărată, boabele rămase fiind mai apoi scăldate în apă curată, timp de 8 ore, în rezervoare de beton. Procesul de uscare începe cu o sortare la umbră, după care boabele de cafea sunt lăsate în soare timp de 10 zile pe paturi Africane înălțate.

Un atu al Nano Challa este apartenența sa la Kata Muduga Multipurpose Farmer’s Cooperative Union, o organizație amplă ce include unele dintre cele mai cunoscute și mai calitative stații de spălare din țară. General Managerul Kata Muduga, Asnake Nigat, este un fost consultant de business al Technoserve, asigurându-se că istoria recentă a cooperativelor precum Nano Challa continuă pe o cale focusată pe fermieri.

Poți comanda Ethiopia Nano Challa de aici.


Origine: Costa Rica
Regiune: Central Valley, Sabanilla, Poas
Fermă: Oscar & Francisca Chacon
Varietate: Caturra și Catuai
Altitudine: 1300 – 1600 m
Metodă de procesare: Naturală, Black Honey
Cupping notes: Naturală – gem de coacăze, ciocolată și papaia, aciditate efervescentă ; Black honey – kiwi, mango, compot de fructe, corp plin, untos

Oscar și Francisca Chacon sunt aproape unici în Costa Rica, fiind unii dintre singurii micro-întreprinzători care încă produc cafea certificată organic. În timp ce mulți fermieri din Costa Rica au oprit producția de cafele organice, familia Chacon a rămas fidelă principiilor sale. Pasiunea lor pentru cafea a stat la baza experimentelor cu diferite metode de procesare honey și naturală, astfel că brand-ul Las Lajas a devenit faimos în zona cafelei de specialitate. 

Procesarea Black Honey e o specialitate a Las Laja, dezvoltată și rafinată pe parcursul a numeroase sezoane, pentru a asigura un profil de cupping superior și consecvent. Aceasta este una dintre cele mai lungi metode de procesare honey folosite la Las Lajas și presupune lăsarea cafelei neatinse pentru 24 de ore.

Procesarea naturală Alma Negra începe cu recoltarea selectivă, în care doar cireșele cele mai coapte sunt culese. Ulterior sunt spălate pentru a îndepărata nacelele, iar apoi sunt transferate pe patio pentru uscare. Cireșele sunt apoi mutate intermitent pe o perioadă de 22 – 27 de zile, în funcție de condițiile vremii.

Cafelele procesate la Las Lajas provin integral de la ferme familiale. Oscar și Francisca lucrează continuu la dezvoltarea de noi tehnici de procesare, pentru a putea avea certitudinea că rezultatul muncii lor va fi o ceașcă ce exprimă cu adevărat delicatețea și complexitatea cafelelor lor.

Poți comanda Costa Rica Las Lajas, procesare Black Honey de aici.

Poți comanda Costa Rica Las Lajas, procesare Naturală de aici.


Origine: Nicaragua
Regiune: Nueva Segovia
Fermă: multipli fermieri
Stația de procesare: Flor Silvestre
Varietate: Caturra, Catuai
Altitudine: 1300-1700 m
Metodă de procesare: Spălată
Cupping notes: fructe uscate, alune, caramel, corp cremos

Cea mai renumită regiune de cafea din Nicaragua este Nueva Segovia și este caracterizată prin numărul foarte mare de producători. Deseori câștigătorii Cupei de Excelență provin din această regiune. Fermele de mare altitudine impun condiții dificile pentru producători, dar cu recompensa unor cafele excelente.

În trecut, fermierii din această regiune nu aveau acces la piața cafelei de specialitate, dar asta s-a schimbat odată cu colabrarea cu Expocamo, traderul de cafea care reprezintă zona Nueva Segovia. Producătorii locali au ferme de mici dimensiuni, dar asocierea lor cu această zonă le conferă o identitate bine definită pe piața cafelei.

Poți comanda Nicaragua Flor Silvestre de aici.


Origine: Kenya
Regiune: Kirinyaga, Kenya centrală
Fermă: multipli fermieri
Stația de procesare: Kinjiru Factory
Varietate: SL28, SL34, Ruiru 11
Altitudine: 1800 m
Metodă de procesare: Spălată, uscată la soare

Cupping notes: lămâie, tomate, caramel, corp untos

Kianjiru este situat în județul Kirenyaga, în zonele muntoase centrale din Kenya. Este una dintre cele 12 fabrici care formează Societatea Cooperatistă Baragwi, care a fost înființată în 1953. Este cea mai mare cultură de cafea din Kenya.

Fabrica Kianjiru se află într-o zonă frumoasă, fertilă și împădurită și este înconjurată de mii de fermieri mici, de subzistență, care cresc cafea alături de cartofi, banane, mango, avocado și unele animale – de obicei o vacă sau două și găini pentru ouă și carne, pentru consum propriu. Altitudinea medie a culturilor de cafea aici este de aproximativ 1.800 m, factor care contribuie la aroma fină a cafelei.

Cultivatorii mai au avantajul unor soluri bogate care au fost create din cenușa vulcanului Kenya. Soiurile de cafea utilizate de fermieri sunt în principal SL28, SL34, Ruiru 11, Batian și SL28 grefate pe portaltoi Ruiru. Acesta din urmă combină rezistența la boli a Ruiru 11 cu aromele excelente ale SL28.

Cafeaua este procesată prin spălare, apoi ținută în apă rece timp de 24h, fapt care ajută la dezvoltarea amino acizilor si duce la aromele tipice cafelelor din Kenya. Boabele sunt ulterior uscate pe paturi înălțate, la soare între 11 și 14 zile.

Poți comanda Kenya Kianjiru AA de aici.


Ethiopia, District: Limu Kossa, Zone: Jimma, Village: Jimmate, 10 January 2010:

Origine: Etiopia
Regiune: Kochere District
Fermă: 500 de mici fermieri
Stația de procesare: Boji
Varietate: Heirloom
Altitudine: 1790-1900 m
Metodă de procesare: Spălată

Cupping notes: fructe negre, florală, aciditate citrică

Situată în Kochere Woreda, stația de spălare Boji se află la aproximativ 25 km de orașul Yirgacheffe, în satul Ch’elelek’tu. Aproximativ 500 de mici ferme, de aproximativ un hectar fiecare, livrează cafeaua la această stație. Regiunea este cunoscută pentru producția de cafea extraordinară și acest lot nu face excepție de la regulă.

Fermierii livrează cireșele proaspăt recoltate la stația de spălare unde sunt sortate înainte de predare. Apoi cafeaua este fermentată și lăsată timp de 8-12 ore în apă pentru ca mucilagul să fie descompus de bacterii pentru a da arome rafinate florale și intense, tipice acestei zone, apoi este uscată pe paturi înălțate, până când ajunge la o umiditate de 11%.

Stațiile de procesare din această zonă au reușit doar recent să vândă direct cafeaua produsă. Până în 2017 cafeaua era comercializată prin intermediul Bursei de Cafea din Etiopia (Ethiopian Coffee Exchange – ECX), unde era sortată și atribuită unei zone, fără menționarea stației de procesare. Acum stațiile de procesare sunt stimulate să producă o cafea de mai bună calitate și să obțină prețuri mai bune, în ajutorul fermierilor locali.

Poți comanda Ethiopia Kochere-Boji de aici.


Origine: Bolivia
Regiune: Villa Rosario, Caranavi
Fermă: multipli mici fermieri
Stația de procesare: Buena Vista, Caranavi
Varietate: Caturra, Catuai, Typica
Altitudine: 1550-1650 m
Metodă de procesare: Spălată
Cupping notes: lime, caramel

Villa Rosario este o colonie în zona Caranavi din Yungus. Colonia este situată între 1550 și 1650 m și este înconjurat de junglă și ferme mici de cafea. După reformele funciare în anii 1950, guvernul bolivian a încurajat oamenii de la Altiplano și La Paz să se mute în zonele agricole tropicale, pentru a cultiva cafeaua, oferindu-le parcele gratuite.

Producătorii de cafea sunt foarte mici, având ferme între 1 și 3 hectare, și practică mai mult metodele tradiționale de agricultură ecologică. Toți producătorii din această zonă au Caturra, Catuai sau Typica, care conferă note complexe și aciditate.

După selecție, cireșele sunt duse la stația de procesare Buena Vista din Caranavi, unde sunt prelucrate și uscate. Fermierii își combină recoltele și le livrează la stație, așa că lotul este un amestec de cafea de la mai mulți producători din aceeași zonă. Cafeaua este procesată prin spălare și uscată pe paturi înălțate, timp de 15 zile.

Poți cumpăra Bolivia Villa Rosario de aici.


Origine: Honduras

Regiune: Rio Colorado, San Pedro Copán

Fermă: Las Colmenas

Varietate: Red Catuai

Altitudine: 1270 m

Metodă de procesare: Naturală

Cupping notes: afine, ananas, guava. O aciditate vibrantă ce completează corpul cremos.

Ana Cecilia Estevez este un producător de cafea ce locuiește în municipalitatea Corquín Copan din Honduras, America Centrală. Are 24 de ani și este o persoană foarte muncitoare, luptându-se să își îndeplinească toate obiectivele pe care și le propune. Ana Cecilia lucrează la Compania Aruco de patru ani, timp în care a acumulat multă experiență în domeniul prăjirii cafelei și controlul calității sale. Astfel, prin departamentul său de asistență tehnică, a primit sprijin pentru prepararea unori microloturi speciale de cafea. În acest proces, a obținut cunoștințele necesare pentru recoltarea unor cafele de calitate excelentă și și-a îmbunătățit tehnicile de producție. Toate acestea au dus la o mai bună profitabilitate și oportunități de dezvoltare personală și profesională. Acum, lotul de pământ al Anei are nu doar cafele, ci și o diversitate de alte specii de copaci, pomi fructiferi și ornamentali, care pe lângă rolul de înfrumusețare a peisajului, oferă și un bun ecosistem pentru fauna sălbatică.

Ana visează la viitorul său, un viitor în care ferma este transformată într-un punct de interes turistic, parte a unui traseu, pe care dorește să îl implementeze împreună cu familia sa. Astfel, vor construi cabane, poteci, zone pentru dezvoltarea activităților tradiționale, jocuri străvechi și, mai presus de toate, vor putea arăta vizitatorilor fermei procesul de creștere, recoltare și beneficiile culturii cafelei.

Poți comanda Honduras – Ana Cecilia Estevez de aici.


Darian Ceica este Unicornul-Șef și fondatorul conceptului Yep ’n Yo, un loc plin de magie, în care produsele-vedetă sunt clătitele, acompaniate de pancakes, sucuri de fructe presate la rece și, desigur, cafea. Am stat puțin de vorbă cu el și am aflat povestea brand-ului cu unicorni, despre pasiunea pentru universul deserturilor și despre super espressorul lor, care face o cafea minunată! 

Cum a pornit totul, de la idee până la implementarea conceptului, pentru Yep ’n Yo? Care este conceptul

Yep ’n Yo și de ce ați ales acest nume? 

Yep ’n Yo – sau Yep! It’s funlicious, cum s-a numit inițial – s-a născut în urmă cu 4 ani din dorința de a duce direct în inima străzii spectacolul culinar al deserturilor delicioase și sănătoase. Totul a pornit cu o rulotă veche, din 1963, care era folosită pentru mici și bere pe la târgurile din Germania. Am recondiționat-o în sute de ore de muncă, ne-am făcut primul meniu și, fără nicio experiență prealabilă în domeniul HoReCa, am participat la primul festival cu mii de participanți, fiind unicul truck cu produse calde de mâncat. 

Așa a început totul. Ne-am aruncat în vâltoarea industriei de alimentație publică fără nicio experiență și ne-am lăsat purtați de entuziasmul celor care ne-au vizitat și ne-au oferit aprecieri, sugestii, critici. Continuăm să învățăm împreună cu prietenii Yep ’n Yo și de la colegii de echipă, care sunt intr-o continuă competiție de îmbunătățire a produselor și serviciilor. Yep ’n Yo își propune să contribuie la restaurarea reputației unicornilor, crêpe by crêpe, și să dea lumii chef de viață prin bunătăți cu gust de copilărie, de joacă și de povești. Ne dorim să te lași purtat în Universul nostru de fiecare dată când ne vizitezi și să nu îți pese că atunci când mănânci un desert cu mâna, câteodata trebuie să te mai lingi și pe degete. 

Numele nostru este un joc de cuvinte, care poate avea o însemnătate diferită pentru fiecare. Credem că este pur și simplu o stare de spirit a noastră, pe care am vrut să o transmitem mai departe prin acest nume. Unii poate se regăsesc în Yep, alții in Yo, dar cel mai important e că suntem o comunitate care apreciază spiritul liber, copilăria, joaca și numele este doar o poartă de intrare în universul și experiența Yep ’n Yo. 

Spune-ne câteva cuvinte despre specificul meniului și despre cafeaua pe care o pot savura oaspeții Yep’n Yo. 

Meniul nostru este unul care ne poziționează ca fiind un loc al deserturilor si al poftelor interzise, însă poți în egală măsură să mănânci o clătită sărată, echilibrată și sățioasă. Pregătim cu drag clătite dulci, sărate, american pancakes cu umpluturi preparate chiar în bucătăria noastră – cum ar fi caramelul, crema de vanilie și dulce de leche – dar folosim și ingrediente din comerț, care ne-am asigurat ca respectă un standard înalt al calității. 

Meniul este completat de sucuri naturale obținute prin presare la rece, în combinații care credem că ne definesc. 

Pentru a da o notă cu totul aparte experienției culinare din universul deserturilor, am ales să servim o cafea specială. Blendul Unicornului este un mix de boabe de origine Etiopia și Brazilia, gândit special pentru noi de Olivo Coffee Roasters. Cu ușoare note de alune de pădure, gustul cafelei acompaniază cu brio combinațiile inedite ale clătitelor noastre. 

Vorbește-ne puțin despre espressorul cu ajutorul căruia preparați cafeaua. 

Espressorul nostru este un La Marzocco Linea Classic cu un grup, primul de acest tip din Cluj. Este foarte fiabil, chic, iar prin liniile sale curate, se integrează de minune în spațiu! În curând va primi o nouă înfățișare, ca să fie și mai mult pe placul Unicornilor! Îi mulțumim pe această cale Teodorei de la Open Bar Coffee Machines Sales & Service, pentru tot suportul oferit în alegerea espressorului și implementarea lui. 

Espressorul este cel care dă tonul fiecărui început de tură. Ziua începe pentru noi de fiecare dată cu o verificare a parametrilor de funcționare și degustarea specialităților de cafea din meniu și încercarea de a trece din zona de latte art abstract la ceva mai concret. 

Ce iți dorești pe viitor? Cum vezi evoluția brand-ului Yep ’n Yo? 

Ne dorim ca pe viitor, Yep ’n Yo să reprezinte locul în care vin să se întâlnească oameni cu bucuria de a fi acolo, de a avea o familie și mai mare de unicorni cu multe idei șugubețe și să ne perfecționăm aptitudinile de latte art. 


Verde întunecat și umed cât vezi cu ochii. Peste muntele îmbrăcat într-o mantie luxuriantă și mustind de sevă, se aștern inele de ceață albăstruie, groase ca laptele. Trei vârfuri depășesc două mii de metri, iar al patrulea atinge aproape 2 500 de metri. Se întind dinspre est spre vest, separând Kingston, de Port Antonio. Atât de constant și fascinant fusese haloul lor cețos încât, cu secole în urmă, englezii denumiseră muntele Blue Mountain (Muntele Albastru). Da, e vorba despre insula Jamaica. Unde n-am fost niciodată. Unde mai mult ca sigur nu voi ajunge niciodată și despre care știam doar câteva lucruri banale, cunoscute de toată lumea: Columb, Caraibe, pirați, trestie de zahăr, rom, Boney M, Shaggy, Sean Paul, Usain Bolt și Violet Brown, care a murit anul trecut la 117 ani! Bob Marley, rastafari și reggae sunt cireșele de pe tort!

Urgent, am început un research ca la carte, și ce să vezi… am dat peste Blue Mountain! Să ne înțelegem, am dat peste „Blue Mountain’s Coffee”! Drept care, pentru lista mea de povești în plină expansiune, despre cafea și cafenele celebre, am părăsit Europa ca să adaug și un story dedicat uneia dintre cele mai scumpe și exclusiviste branduri de cafea din lume. Taman din Jamaica!

Povestea celebrei cafele jamaicane începe undeva prin secolul al 18-lea, prin 1728 după unii, 1730, după alții, când guvernatorul insulei, sir Nicholas Lawers plantează primii arbuști în Saint Andrews Parish (parohia Sfântul Andrei). Plantele sunt cumpărate în insula Martinica, unde au fost aduse de aventurosul cavaler Mathieu de Clieu și de unde s-au răspândit apoi în întreg arhipelagul Antilelor. Dar asta este o altă poveste… Până v-o spun și pe aia cu Martinica, să revenim însă la Jamaica.

Mare crai și investitor de succes, dacă socotim că s-a căsătorit de cinci ori și de fiecare dată cu câte o văduvă foarte bogată, Lowers intuiește că ținutul umed și răcoros al Muntelui Albastru este locul potrivit pentru cultivarea arborelui de cafea. Evident că scopul politic declarat (nu și intenționat), este de a transforma un bastion al piraților din Caraibe – cu celebrități ca Henri Morgan, Mary Reade, Calico Jack, Rackham și Anne Bonny – într-o civilizată regiune de cuminți fermieri cultivatori de cafea. S-ar zice că a reușit de minune, pentru că, în doar câțiva ani, Lawes admira, la brațul ultimei sale neveste, plantațiile înșirate pe Temple Hill. De jur împrejurul lui, pe distanțe de kilometri de-a lungul pantelor, creșteau arbuști de înălțime medie, cu frunze groase de un verde-închis. În fiecare an făceau flori albe, cu un miros dulce, care la maturitate se transformau în fructe roșu-aprins. Uscate, prăjite, râșnite și fierte, aceste fructe produceau ceea ce mulți socoteau a fi cea mai fină băutură din lume. Solul vulcanic bogat în fosfor şi azot şi clima cu precipitaţii constante au rămas cheia gustului inconfundabil, cu totul excepţional, care au creat o delicatesă: Blue Mountain Coffee!

În 1758 Jamaica exporta deja spre Europa, 60 de mii de livre de cafea, de foarte bună calitate, dar marele boom se va produce la sfârșitul secolului. După care, urmează declinul. Din cele aproximativ 600 de plantații existente în 1800, la mijlocul secolului al 19-lea mai rămăseseră 150. Cauzele au fost multiple: atacurile piraților, abolirea sclaviei (în 1834), supraproducția, fluctuațiile bursei, vremea nefavorabilă, malaria și bolile de tot felul care-i decimau pe lucrători… În 1849, o epidemie de holeră sosită din Asia omoară peste 30 de mii de locuitori ai insulei, dintr-o populație care număra cam un sfert de milion la vremea aceea.

Deși producția de 20 de milioane de livre din perioada boomului scade substanțial, cafeaua jamaicană continuă să rămână una de foarte bună calitate și una dintre cele mai apreciate sortimente de pe piață. Câștigase notorietate, dar „Jamaican Blue Mountain Coffee” devine un brand cunoscut abia din 1885, când Cecil Augustus Munn își amenajează prima plantație pe Strawberry Hill. Tot atunci începe și fabuloasa istorie a dinastiei Munn, la care se va asocia mai târziu și Arthur McGowen, fondatorul Flamstead Estate. În 1920, Victor, fiul lui Cecil, înființează Mavis Bank Central Factory Limited care ulterior va controla rețeaua de distribuție a tuturor celorlalți cultivatori. Inițial existau doar patru ferme care procesau Blue Mountain Coffee: Wallenford, Moy Hill, Silver Hill și Mavis Bank Coffee Factory. În prezent, doar Wallenford și Mavis Factory mai sunt active.

Keble Munn, nepotul lui Victor, va contribui și el (cu succes!) la business-ul familiei, devenind Jamaica’s first Certified Cup Tester și primul care exportă marca Blue Mountain Coffee în Japonia. Ministru al Agriculturii (1959-1962) și membru al Parlamentului până în 1980 când se retrage din politică, la sfârșitul anilor ’70, împreună cu Elkins Coffee Co., va crea marca Jablum – Blue Mountain, care și-a găsit drumul spre America de Nord. La ora actuală, tot un membru al familiei, Edgar Munn este singurul trader autorizat de Jamaican Coffee Industry Board pentru a importa și exporta Jamaica Blue Mountain Coffee în Statele Unite.

Keble Munn va fructifica cu înțelepciune monopolul instituit de familie prin Mavis Factory, după ce un uragan devastator aproape că distrusese în 1950 toate culturile. A fost momentul propice pentru înființarea unei comisii naționale, cu un număr limitat de membri, care a emis criteriile legate de calitatea, cultivarea și procesarea cafelei. Dacă boabele, creșteau mai departe de 16 kilometri de vârful muntos, cafeaua se numea Jamaica Prime și nu Blue Mountain. O altă condiție a fost ca boabele să nu fie Arabica.

Astăzi, conform noilor standarde de calitate, există 5 subtipuri de Jamaican Blue Mountain, clasificate în funcție de circumferința bobului de cafea și de proporția de boabe imperfecte găsite la sortare. Care sortare, se face manual! Datorită acestor reglementări strict respectate, Blue Mountain Coffee și-a câștigat și păstrat definitiv notorietatea.

Cecil Augustus Munn avusese dreptate: „raritatea stârnește interesul și stabilește prețul”.

M. Vaida


Te trezești somnoros, pregătit sau nu prea pentru o nouă zi de muncă, îți urmezi rutina de dimineață și te îndrepți cu pași hotarâți spre cafeneaua ta preferată. Gândul la o cafea aromată este cam singurul care te convinge să mergi mai departe, iar ceașca aburindă este răsfățul pe care îl cauți mereu cu atâta nerăbdare. 

De după tejghea te întâmpină același chip prietenos, pe care îl știi prea bine, mereu cu zâmbetul pe buze și dornic să îți prepare combustibilul cafeinizat. Este el, amicul tău barista, cel cu care schimbi câteva vorbe în fiecare dimineață, care îți dezvăluie din tainele cafelei și îți mai spune câte o glumă în zilele posomorâte. Parcă îți e mai mare dragul să îl vezi, iar când iei prima gură de cafea, mai că l-ai lua cu tine acasă ori la birou, ca să îți prepare mereu licoarea fermecată.

Ce nu știai poate e că sentimentul e reciproc. Amicul barista este la fel de entuziasmat să te vadă, iar energia lui pozitivă este în mare parte mulțumită ție. Ziua lui începe tot cu o ceașcă de cafea, de multe ori înainte de răsărit, după care se asigură că totul este perfect pe când ajungi să îi treci pragul. Fiecare zi din viața unui barista împărtășește aceiași parametri tehnici, dar și aceiași poftă de viață și bucurie a interacțiunii.

Robert Kis este barista la Chioșcul Olivo Coffee.You.Go, al Prăjitoriei de Cafea Olivo, din octombrie 2017, experiență care i-a schimbat nu doar percepția asupra cafelei, ci și viața. A învățat ce înseamnă cafeaua de specialitate, să fie mai responsabil și să se bucure de fiecare oaspete care îi trece pragul. Pe lângă pasiunea pentru cafea, Robert este și student la jurnalism, așa că, alături de colegii săi, a ales să documeteze o zi din viața unui barista.

”La începutul zilei, prima sarcină este aprovizionarea. Ne asigurăm astfel că poți alege din meniul nostru produsul pe care ți-l dorești. Mai apoi, urmează cel mai important lucru, și anume prepararea rețetei pentru cele două tipuri de cafea pe care urmează să le servim în ziua respectivă: blend-ul și o cafea single origin. Până aici, toate bune și frumoase, iar atmosfera destinsă ne dă impulsul pentru întreaga zi. 

Rețeta pentru cele două tipuri de cafea se schimbă constant pe parcursul zilei, așa că noi testăm periodic câte un espresso, pentru a ne asigura de păstrarea calității. La finalul zilei, după ce toată lumea pleacă mulțumită și cu zâmbetul pe buze, noi mai rămânem ca să pregătim barul pentru ziua ce urmează: golim și curățăm râșnițele și espressorul, asigurăm curățenia chioșcului, după care stingem lumina.” 

Poate că detaliil tehnice nu sunt dintre cele mai interesante, dar sunt esențiale pentru ca espresso-ul sau cappuccino-ul tău să fie de fiecare dată așa cum te aștepți. După ce acestea sunt în parametri optimi, urmează partea cu adevărat distractivă: conversația cu barista de serviciu! În afară de mici amabilități și curiozități despre cafea, poate multe lucruri rămân nerostite din cauza timpului limitat. Noroc cu paginile Ziarului și cu puterea condeiului lui Robert! A stat de vorbă cu colegii săi, care abia au așteptat să descrie viața lor de barista și să îți transmită cuvintele lor de apreciere. Da, ție, dragă cititorule!

“Mi-e foarte drag să știu că ajung la muncă dimineața, pregătesc tot, beau o cafea și aștept primul oaspete, care pentru mine reprezintă “prima doză de cafeină” a zilei, care nu provine dintr-o ceașcă.” Cam asta simte Andrei Lazăr, barista la Olivo din octombrie 2017. ”Complexitatea și diversitatea cafelei noastre, împreună cu energia pozitivă a echipei, pe care o transmitem și oaspeților, îmi oferă foarte multe momente și mici recompense sufletești.”

”Dimineața mă grăbesc să ajung cât mai repede la muncă, să aduc cafeaua la standardele Prăjitoriei Olivo și să o mențin la fel pe toată durata zilei. Apoi, alături de primii oaspeți, descoperim notele pe care originea din ziua respectivă le oferā. Pentru mine, Chioșcul e ca o a doua casă, unde mă întâlnesc cu prieteni, și cel mai important, le ofer oamenilor un boost de energie pozitivă.” Sunt cuvintele lui Alex Șuteu, barista la chioșcul Prăjitoriei Olivo de doi ani. ”Plăcerea cu care vin la muncă este datorată cafelei de calitate cu care avem onoarea să lucrăm și, foarte important, oamenilor minunați care vin spre chioșc zâmbind.” 

De trei ani încoace, Iulian își dedică viața cafelei și își lasă o părticică din suflet în fiecare ceașcă. Când l-am întrebat ce înseamnă pentru el o zi din viața unui barista, răspunsul nu a întârziat să apară. “N-am avut niciodată un job la care să mă duc cu atâta plăcere, mereu mă trezeam greu dimineața, dar de cănd lucrez cu cafeaua, abia aștept ca ziua mea să înceapă. De fiecare dată când ajung la muncă, mă motivez să fiu mai bun ca ultima dată, să fac lumea să se simtă mai bine, de aceea încep cu pregătirea rețetei, cu care întâmpin primii oaspeții. Cu oaspeții care ne trec pragul zi de zi port fel și fel de conversații, ajung să le știu preferințele în materie de cafea, aspecte din viața personală și detalii din ziua respectivă, pe care încerc să le-o fac mai bună. Nici nu simt cum trece timpul, trăiesc fiecare zi din plin!”

Mihai Medeșan lucrează ca barista la Olivo de un an și jumătate. Este un om pasionat, interesat, dornic să învețe, dar și unul care te poate bine-dispune indiferent de ziua pe care ai avut-o. “Pentru mine, o zi din viața de barista este una foarte frumoasă, deoarece ajung să văd că munca și efortul pe care îl depun îmi sunt recunoscute nu doar de colegi, dar și de oaspeți, cărora le citesc mulțumirea pe chipuri. Recunosc că înainte de Olivo nu eram un împătimit al cafelei, dar după ce am început să gust ceea ce se numește un espresso corect, am început să învăț și am intrat în lumea cafelei de specialitate, care m-a cucerit iremediabil. Îmi place să lucrez, îmi place să mă documntez despre acest subiect și să testez noi rețete.”

Pentru Robert, ”prima parte a zilei este cea mai antrenantă, fiindcă majoritatea oaspeților se grăbesc să ajungă la muncă, iar eu trebuie să le prepar cafeaua în cel mai scurt timp, păstrând în același timp calitatea constantă. Deși zilele se desfășoară pe repede-înainte, este o plăcere să port o conversație cu fiecare dintre oaspeții noștri. Mă bucur că am colegi de la care pot învăța și oaspeți pasionați de cafea de specialitate”.

Pregătirea unui espresso corect poate părea floare la ureche, iar job-ul de barista o adevărată joacă. Deşi de multe ori nu e chiar aşa, pasiunea pentru această meserie face ca totul să decurgă natural. Frumusețea unei zile din viața unui barista este amplificată de bucuria interacțiunii umane şi nu ar fi nimic fără energia pozitivă a oamenilor care îi trec pragul.

Robert Kis & Patricia PădureanuÎn zilele fierbinți de vară ai face orice ca să te răcorești puțin. Căldura te moleșește teribil și, pentru că probabil nu ai în ficare zi o piscină la îndemână, avem un remediu rapid și sigur: gheață. Multă, multă gheață. Sau și mai bine: cafea cu gheață. I-am provocat pe prietenii noștri de la chioșcul Olivo Coffee.You.Go să dea frâu liber imaginației și să creeze câteva băuturi potrivite pentru perioada verii, în care vedeta să fie cafeaua. Am fost foarte plăcut surprinși de creativitatea și ideile lor, iar ceea ce a ieșit vă dezvăluim mai jos. Savurează-le din mers, pe un șezlog sau chiar la tine acasă.

Alex își începe fiecare zi cu un cold brew ”on the rocks”, băutură care îi oferă instantaneu o stare de bine. Îi place munca de barista, pentru că îi oferă șansa de a le împărtăși oaspeților energia pozitivă oferită de o cafea preparată corect.

Inspirația lui Alex pentru această băutură pregătită prin metoda stir & strain este o seară călduroasă de vară, răcorită de prospețimea cold brew. Pinapple Sunset este o băutură echilibrată, în care fiecare ingredient este foarte bine pus în valoare de către celălalte, dar în același timp, toate gusturile se completează perfect. Combinația de ingrediente amestecă în pahar culorile apusului, băutura fiind ideală pentru a fi savurată pe un șezlong, în bătaia brizei de vară.

Cu siguranță îl cunoști pe Iulian, cel care împarte cafea și zâmbete la Chioșcul Olivo Coffee.You.Go. Pasiunea, talentul și atitudinea pozitivă l-au făcut să câștige mulți fani de-a lungul timpului, așa că dacă încă nu i-ai făcut o vizită, nu mai sta pe gânduri! Oprește-te pe la chioșc și încarcă-te cu bună dispoziție!

Pentru diminețile acelea în care n-ai vrea să te mai ridici din pat și pentru zilele acelea în care parcă nimic nu-ți iese, există Cherry Brew! Gustul intens de cold brew îți readuce nivelul de energie la cote optime, în timp ce siropul de cătină și cel de cireșe sunt notele fructate care completează perfect gustul cafelei!

SaveSave


Origine: Costa Rica

Regiune: Llano Bonito de León Cortes, Tarrazú

Fermă: El Cipres

Varietate: Caturra

Altitudine: 1789 m

Metodă de procesare: Spălată

Cupping notes: ciocolată, fructe de pădure, miere

 

El Cipres este situată în regiunea Tarrazú și aparține lui Jesus Mora Camacho și Adelina
Camacho Portugues. Ferma a aparținut familiei Camacho Portugues din 1939. Când familia s-a mutat în regiune, ei au fost printre primii care s-au stabilit în Llano Bonito de Leon Cortes, iar familia și-a dedicat viața cultivării de cafea și creșterii animalelor. Moștenirea familiei a continuat să fie purtată de-a lungul generațiilor și scopul lor este să perpetueze practicile cafelei de specialitate de înaltă calitate.

El Cipres are o gamă variată de arbori de cafea, crescuți la umbră furnizată de culturile de portocal, avocado sau trestie indiană. El Cipres pune în aplicare în mod constant practici mai bune, cum ar fi umbra controlată, controlul buruienilor și aplicarea îngrășămintelor într-o manieră sustenabilă.

Familia Camacho își procesează cafeaua la Beneficio AFAORCA (Asociația de Familii Organice din Dealurile Caraigres), o organizație din Valea Tarrazu. AFAORCA a fost fondată în 1996 cu scopul de a îmbunătăți producția, prelucrarea, comercializarea și legislația în domeniul cafelei organice. Scopul lor principal este de a îmbunătăți mijloacele de existență ale familiilor implicate. Ei oferă locuri de muncă producătorilor în afara sezonului la cafeneaua locală din Tarbaca și oferă educație ecologică pentru publicul larg.

Poți cumpăra El Cipres aici.