Origine: Costa Rica

Regiune: Llano Bonito de León Cortes, Tarrazú

Fermă: El Cipres

Varietate: Caturra

Altitudine: 1789 m

Metodă de procesare: Spălată

Cupping notes: ciocolată, fructe de pădure, miere

 

El Cipres este situată în regiunea Tarrazú și aparține lui Jesus Mora Camacho și Adelina
Camacho Portugues. Ferma a aparținut familiei Camacho Portugues din 1939. Când familia s-a mutat în regiune, ei au fost printre primii care s-au stabilit în Llano Bonito de Leon Cortes, iar familia și-a dedicat viața cultivării de cafea și creșterii animalelor. Moștenirea familiei a continuat să fie purtată de-a lungul generațiilor și scopul lor este să perpetueze practicile cafelei de specialitate de înaltă calitate.

El Cipres are o gamă variată de arbori de cafea, crescuți la umbră furnizată de culturile de portocal, avocado sau trestie indiană. El Cipres pune în aplicare în mod constant practici mai bune, cum ar fi umbra controlată, controlul buruienilor și aplicarea îngrășămintelor într-o manieră sustenabilă.

Familia Camacho își procesează cafeaua la Beneficio AFAORCA (Asociația de Familii Organice din Dealurile Caraigres), o organizație din Valea Tarrazu. AFAORCA a fost fondată în 1996 cu scopul de a îmbunătăți producția, prelucrarea, comercializarea și legislația în domeniul cafelei organice. Scopul lor principal este de a îmbunătăți mijloacele de existență ale familiilor implicate. Ei oferă locuri de muncă producătorilor în afara sezonului la cafeneaua locală din Tarbaca și oferă educație ecologică pentru publicul larg.

Poți cumpăra El Cipres aici.


Origine: Tanzania

Regiune: Mpito, Mbozi District, Mbeya Rural, Southern Highlands

Fermă: Mpito coffee group

Varietate: Bourbon

Altitudine: 1550-1650 m

Metodă de procesare: Spălată

Cupping notes: lămâie, nuci, ciocolată cu lapte

Mpito Coffee Group se află în Mpito Village, în regiunea Mbeya din sudul Tanzaniei. A fost constituit și înregistrat oficial în aprilie 2009 și este alcătuit din 47 agricultori din satele învecinate Mpito, Isansa, Nansama și Lungwa. Prin interacțiune și schimburi de idei, grupul Mpito a obținut o constantă creștere cantitativă și calitativă a producției și îmbunătățirea standardelor de viață ale fermierilor membri.

Membrii Mpito cresc Bourbon la altitudini cuprinse între 1550 și 1650 m și beneficiază de soluri vulcanice și ușor acide, ideale pentru creșterea cafelei. Majoritatea dețin între 1500 și 3500 de arbori, iar producția medie este de aproximativ 1,9 kg de cireșe de cafea pe fiecare arbore.

Fructele sunt culese doar atunci când sunt coapte, iar selecția acestora se face cu mare grijă. Sunt procesate prin spălare, la stația de procesare a grupului, apoi uscate la soare și trimise la stația Tembo, din Mbeya, pentru a doua etapă a procesării. În momentul de față, după o colborare de 4 ani, stația Tembo a început să finanțeze grupul Mpito, pentru a ajuta la dezvoltarea acestuia.

Poți cumpăra această cafea aici.


Origine: Rwanda

Regiune: Nyamasheke, Western province

Fermă: Mutovu

Varietate: Red bourbon

Altitudine: 1800-1950 m

Metodă de procesare: Spălată

Cupping notes: fructe negre

 

Rwanda este binecuvântată cu condiții ideale de creștere a cafelei, care includ altitudine mare, precipitații frecvente, soluri vulcanice cu o structură organică bună iar apreciata varietate Bourbon se găsește din abundență. Vasta majoritate a cafelei din Rwanda este produsă de micii proprietari, aproximativ jumătate de milion, care dețin culturi ce adesea nu depășesc un hectar. Aceștia sunt organizați în cooperative și procesează cafeaua la stații de procesare locale.

Cooperativa Mutovu este formată din 9 fermieri, deținând între 1500 și 5000 de arbori de cafea fiecare. A fost înființată în 2012 în zona Nyamasheke din Rwanda de Vest și ste ideal situată, beneficiind de soluri bogate și acces ușor la multe ferme mici din zonă, cu altitudini între 1800 și 1950 de metri. Fiecare fermier duce la stația de procesare recolta proprie de cafea, precum și a micilor ferme vecine, aceasta fiind o structură care asigură un bun control al calității. Dovada este punctajul foarte bun pe care l-au obținut cafelele lor de-a lungul anilor. De asemenea, co-proprietarii Mutovu au reușit să investească recent în modernizarea stației de spălare și a paturilor de uscare a cafelei.

Poți cumpăra Rwanda Mutovu aici.


Origine: Etiopia

Regiune: Guji zone, Oromia

Fermă: Kayon Mountain

Varietate: Heirloom

Altitudine: 1900-2100 m

Metodă de procesare: Spălată (Organic)

Cupping notes: iasomie, bergamotă, piersică

 

Kayon Mountain Coffee Farm a fost înființată în 2012 cu scopul de a produce cafele de calitate înaltă, cu responsabilitate ecologică și socială. Ferma este deținută de Ato Ismael și familia sa și este situată în zona Guji, Oromia, aproape de capitala Addis Ababa.

Guji este o completare recentă în gama de cafele extrem de apreciate din Etiopia. Anterior a fost exportată ca Sidamo, dar după mulți ani de lobby, guvernul etiopian a acordat zonei Guji o distincție geografică proprie, iar specialiștii sunt de părere că boabele de aici au un terroir aparte.

Noi arbori de cafea au fost plantați pe cele 240 de hectare ale fermei, în solul argilos și fertil, la umbra unei păduri naturale. Cafeaua este crescută organic, cu îngrășământ natural, și este recoltată din octombrie până în februarie exclusiv cu localnici.

După o elecție riguroasă, boabele sunt spălate și uscate pe paturi înălțate timp de 12-20 zile. În această perioadă sunt întoarse manual, eliminând încă o dată boabele cu defecte. Rezultatul acestei procesări riguroase este o cafea florală, cu arome de iasomie, bergamotă, piersică și miere, cu o corpolență cremoasă.

Poți cumpăra Kayon Mountain aici.


Origine: Columbia

Regiune: Antioquia

Fermă: Jesús María Posada Posada

Varietate: Castillo, Colombia

Altitudine: 1650-1700 m

Metodă de procesare: Spălată

Cupping notes: mandarine, ciocolată, juicy

 

Ferma La Julia este situată în frumoasa regiune Jardin din Antioquia și este deținută de Jesús

Maria Posada Posada și soția sa Olga del Socorro Restrepo. Ei au cumpărat ferma în urmă cu 15 ani, după ce au lucrat acolo ca angajați. Ferma era deja numită La Julia după proprietarul anterior și au decis să păstreze denumirea, deoarece și mama Olgăi poartă numele Julia. Jesus și Olga locuiesc la fermă, împreună cu cei doi copii ai lor, școlari.

Recoltarea se face împreună cu culegătorii locali, iar Jesús controlează îndeaproape selecția cireșelor perfect coapte. După decorticarea boabelor, acestea sunt puse în tancuri pentru fermentare uscată și sunt întoarse de trei ori pe parcursul procesului. Apoi cafeaua este pusă în uscătoare timp de 10-14 zile.

Metoda de procesare asigură boabe de o înaltă calitate, cu arome de mandarine și ciocolată.

Poți cumpăra această cafea de aici.


Lansarea celui mai nou The Daily Cup marchează finalul unei săptămâni mult prea ploioase ca să fie adevărată :). Credem însă că surprizele meteorologice nu ar trebui să stea mâine în calea ta spre standul Olivo Coffee Roasters de la Jazz in the Park – îl găsești în dreptul Cazino-ului, pe aleea principală. Lasă-ți planurile deoparte și începe-ți weekend-ul pe ritmuri de jazz, interpretate cu măiestrie de artiștii de la Jazz in the Park

Și dacă asta nu e de ajuns să vă convingă, aflați că celebrăm lansarea Ziarului cu un preț de sărbătoare la Cappuccino, ca să îți încălzești sufletul. Așadar ce poate fi mai plăcut de atât într-o după amiază de sâmbătă? Ocupă loc pe o bancă din parc, răsfoiește cele mai noi articole, savurează un Cappuccino, în timp ce te bucuri de acordurile muzicii. Ne vedem mâine, 30 iunie 2018, la standul Olivo Coffee Roasters de la Jazz in the Park, între 13:00 – 15:00!

Energie. Acesta este cuvântul care guvernează ediția pe care tocmai o răsfoiești – cu numărul 11, de altfel (Wow! Vă vine să credeți?!). Suntem energie și fiecare pas pe care îl facem este un schimb de energie cu tot ce se află în jurul nostru. Fie că este vorba de energia pe care o emanăm și o transmitem celorlați sau de energia pe care o primim de la cei pe care îi întâlnim, ea are puterea de a ne schimba instantaneu starea de spirit.

În acest număr, am ales să prezentăm poveștile unor oameni plini de energie pozitivă, care nu ratează niciun moment pentru a o împărtăși cu cei care le trec pragul. În primul rând, e chipul prietenos al amicului tău barista, care te întâmpină zi de zi cu zâmbetul pe buze și cu o cafea aromată. Ce ar fi diminețile fără el? Mai apoi sunt unicornii roz de la Yep ‘n Yo, creatori de clătite delicioase, care și-au propus să dea lumii chef de viață prin bunătăți cu gust de copilărie, de joacă și de povești.

Nu aveam cum să uităm nici de festivalurile verii, care sunt, fără doar și poate, cea mai mare sursă de energie a orașului: Jazz in the Park, Street Food Festival, Electric Castle și Untold aduc un suflu nou și ne fac să vibrăm pe ritmurile muzicii. Hai să ne bucurăm împreună de vară, de soare, să fim un magnet de energie pozitivă și să o dăruim înapoi înzecit!

 


Momentele în care savurezi o cafea aromată pot deveni mai distractive cu ajutorul unor joculețe pentru minte. Da, cafeaua are darul de a te menține în alertă, iar un puzzle cu Word Search poate spori efectele cafeinei. Exersează-ți atenția și puterea de concentrare încercând să găsești cele 16 cuvinte din universul cafelei. Pe lângă că vei descoperi noi orizonturi în termeni de cafea, efortul tău nu va rămâne nerăsplătit! O dată puzzle-ul rezolvat, fotografiat și încărcat pe contul tău de Instagram, în semn de recunoștință, îți facem cadou o cafea! Iată ce trebuie să faci:

 1. Rezolvă puzzle-ul de cuvinte din Ziarul The Daily Cup No 11, pagina 8
 2. Fotografiază puzzle-ul rezolvat și încarcă poza pe profilul tău de Instagram, folosind hashtag-ul #prajitoriaolivo
 3. Noi cei de la Prăjitoria de Cafea Olivo, vom analiza periodic universul Instagram, în căutare de noi înscrieri în concurs. O fotografie este eligibilă pentru premiu dacă înfățișează puzzle-ul rezolvat și conține hashtag-ul #prajitoriaolivo.
 4. Dacă fotografia ta îndeplinește condițiile de participare descrise mai sus, vei primi un mesaj de confirmare din partea noastră.
 5. Premiul constă într-un espresso sau cappuccino to go și poți intra în posesia lui doar după ce îi arăți barista-ului de la chioșcul Olivo Coffee Roasters de pe Bd. Eroilor, nr. 7 mesajul de confirmare primit de la noi.
 6. Campania se desfășoară în perioada 30.06.2018 – 30.11.2018, în limita stocului disponibil.
 7. Fiecare participant la campanie poate înscrie în concurs maximum o fotografie / zi.
 8. Ne rezervăm dreptul de a modifica și/ sau completa oricând Regulamentul, precum și dreptul de a suspenda și/ sau înceta și/ sau întrerupe și/ sau prelungi oricând desfășurarea Campaniei, cu condiția ca orice modificări/ completări aduse prevederilor acestui regulament să fi supuse înștiințării prealabile a participanților, cu cel puțin 24 de ore înainte de data la care orice modificare/ completare la Regulament va deveni aplicabilă.

SaveSave

SaveSave


V-ați familiarizat deja cu noua rubrică The Daily Cup, Coffee Brainiacs, în care despicăm firul în patru și întoarcem bobul de cafea pe toate fețele, până îi descoperim secretele. Unele ciudate, altele amuzate, unele de-a dreptul științifice, informațiile despre cafea continuă să ne fascineze pe măsură ce le facem loc în viețile noastre. Indiferent dacă ești un împătimit al cafelei sau nu, cu siguranță vei iubi și mai mult această licoare minunată o dată ce afli mai multe despre ea. După cele 7 lucruri uimitoare pe care nu le știai despre cafea și 5 modalități științifice dovedite prin care cafeaua îți dă Super Puteri, 9 mituri despre cafea nimicite de știință, îți prezentăm în acest număr Aventurile cafelei în jurul lumii.

Kahveci Usta

În Turcia secolului 16, cafenelele (kaveh kanes) au început să înflorească și să facă parte din cultura locală. Tot atunci a apărut și “kahveci usta”, prima specie de barista profesionist din istorie. Datoria lui era să transforme prepararea cafelei într-o ceremonie, un spectacol pentru clienții fascinați de băutura exotică. Sună cunoscut? Kaveh kanes erau locul perfect pentru manifestații artistice, literare, partide de table, șah sau discuții politice aprinse. Ele erau destinate exclusiv bărbaților, femeilor fiindu-le îngăduită cafeaua doar în spațiul privat.

 

Cafea vs. căsnicie

Tot în secolul 16, Imperiul Otoman a emis o lege care le dădea voie femeilor să divorțeze de soții lor pentru un singur motiv – dacă aceștia nu erau capabili să le furnizeze cafeaua de zi cu zi. Deși lista de motive a crescut intre timp, cafeaua încă poate fi prilej de divorț, credem noi.

Poiana lui Iocan-Otoman

Bărbații turci obișnuiau să discute politică în cafenele. Se spune că unul dintre subiecte era înlăturarea vizirului Koprulu Mehmed Pașa, în secolul 17. Nu a durat mult până când vestea a ajuns la urechile autorităților, care au răspuns printr-o lege care interzicea consumul cafelei, iar nesupușii puteau fi bătuți sau înecați. Dragostea poporului pentru băutura magică s-a manifestat prin revolte publice violente până la abolirea legii. Sultanul a introdus, totuși, un regim aspru de accizare a cafelei, astfel băutura contribuind generos la bugetul imperiului.

Coffee to go…at war

Soldații otomani nu plecau niciodată la război fără un car special amenajat pentru prepararea cafelei. Probabil nu unul foarte elaborat, dar cu siguranță oferea energie soldaților pe câmpul de luptă. După asediul de la Viena (1683), soldat cu celebra victorie a vienezilor, otomanii au lăsat în urmă niște cafea. Se spune că acesta ar fi începutul culturii cafelei vieneze și începutul declinului Imperiului Otoman.

Spionul și cafeaua

Printre primii vienezi care au comercializat băutura delicioasă după 1683 este Georg Franz Kolschitzky. El a primit autorizația drept răsplată pentru faptele de vitejie din timpul asediului. Însă prima cafenea a aparținut spionului armean Johannes Diodato, care știa tainele cafelei din țara lui de origine. El servea cafea la curtea regală și era un om plin de secrete. În prezent are un parc care îi poartă numele, în districtul 4 din Viena.

Sterpi ca deșertul

Deși în lumea arabă cafenelele sunt menționate în istorie începând cu secolul 12, în Anglia au apărut doar prin 1650. Până în 1663, centrul Londrei avea deja nu mai puțin de 82 de cafenele, ele fiind locul preferat de întâlnire al politicienilor și scriitorilor. Din nou, ele se adresau bărbaților și, în scurt timp, s-au transformat în locul perfect pentru prostituție, printre altele. Femeile londoneze erau profund nemulțumite de performanța soților lor după ce aceștia se întorceau de la cafenea, așa că în 1674 au emis “Petiția femeilor împotriva cafelei” acuzând, printre altele, că soții lor sunt sterpi precum deșerturile din care provine cafeaua (acum știm cu toții că ea nu provine din deșert). Ca răspuns, bărbații au scris și ei o petiție. Unul dintre punctele ei spune că băutura neagră i-a făcut soți mai buni, cu un somn mai odihnitor.

Botezul cafelei

În Veneția anului 1600 apare primul comerciant italian de cafea. Băutura a fost bine primită de public, dar interzisă de Papa Clement al VIII-lea. Clerul Roman s-a pronunțat împotriva cafelei, considerând că aceasta alimentează amenințarea otomană și au numit-o “băutura diavolului”. La scurt timp după aceea, Papa a gustat deja celebra băutură și a considerat-o delicioasă. A urmat aprobarea oficială a ei prin indulgență papală, cu argumentul că nu doar necredincioșii ar trebui să aibă dreptul să se bucure de cafea. Clement al VIII-lea a rămas în istorie ca Papa care a “botezat cafeaua”.


Cum influențează altitudinea gustul cafelei

Avem încredere că ai citit articolul precedent despre metodele de procesare și influența lor asupra aromelor din ceașcă. Dacă nu, îți spunem că sunt foarte importante, le găseşti notate pe punga de cafea şi poți cere oricând mai multe detalii de la barista de serviciu. De această dată, îți propunem câteva informații despre altitudine.

Cafea cu altitudine = cafea cu atitudine

Lectura s-ar putea încheia aici, dar mai avem multe de zis daca ai puțină răbdare. Să începem de la banala pungă de cafea: dacă ai consumat cafea de la o prăjitorie locală, probabil ai văzut pe eticheta acesteia altitudinea de la care a fost culeasă. Această informație poate avea o relevanță mare asupra conținutului pungii. Totuși, ce înseamnă altitudine mare și ce înseamnă altitudine mică? Clasificarea ar fi cam așa:

 • Până la 700 m (altitudine mică)o cafea modestă, fără nimic special
 • 900 m – echilibrată și dulce
 • 1200 m – poate fi deja citrică, fructată sau cunote intense de ciocolată sau vanilie
 • Peste 1500 m – (altitudine mare)puternic florală, fructată, spicy, cu aciditate ridicată
Soft beans vs. Hard beans

Aromele cafelei sunt rezultatul unei dispute între cireașa (sau fructul de cafea) și sămânța acesteia, adică bobul pe care îl consumăm. Ecuația e simplă – ce are fructul, nu are bobul.

La altitudine mică, planta are condițiile ideale de dezvoltare – suficientă apă, căldură și teren fertil. Aici, fructul de cafea se apropie de consistența unei cireșe – dulce și cărnos, în timp ce bobul are o densitate mică și nu conține arome spectaculoase – soft bean. Acesta are și o structură mai neregulată, care ar putea cauza prăjirea neuniformă a lui.

La mare înălțime, în schimb, temperatura este mai mică și apa se scurge mai repede datorită înclinației terenului, iar planta de cafea crește lent, chinuit, dacă vrei. În lupta ei pentru supraviețuire se întărește. Rezultatul este un fruct mai puțin dezvoltat, de consistența unei măceșe și un bob dens și cu o mare concentrație de zaharuri și compuși aromatici – hard bean. Structura lui densă și regulată reduce riscul de prăjire neuniformă. Mai mult, temperatura mică de pe versanții înalți ține și bolile la distanță de planta de cafea. Gustoasă și sănătosă ca o mâncare gătită lent, cafeaua de la înălțime naște fascinația împătimiților.

Cafeaua are nevoie de foarte multă apă. Dacă ar crește în țara noastră, probabil ne-am muta noi. Dar putem sta liniștiți, ea se cultivă în zonele subtropicale și ecuatoriale, cu preponderență în America Latină și Africa. Cele mai cunoscute țări cultivatoare de cafea din zona subtropicală sunt Brazilia, Mexic sau Guatemala în America Latină și Zimbabwe în Africa. Aici, cafeaua crește la altitudini între 600 m și 1000 m. Cele mai des întâlnite cafele din zona ecuatorială sunt din Columbia sau Panama în America Latină, și Etiopia sau Kenya în Africa. Aici cafelele cresc între 1100 m și 2000 m. De aici accepțiunea generală că o cafea din Brazilia nu e spectaculoasă, pe când una din Etiopia e wow.

Excepțiile

Dar știm bine că regulile au și excepții, altfel nu ar fi reguli. Cafelele crescute la umbră, chiar dacă altitudinea e mică, se dezvoltă mai lent și produc un bob dens și încărcat de arome. Un bun exemplu ar fi Guatemala, celebră pentru cafelele dulci și intense, cu aciditate ridicată, cu puternice note de ciocolată sau chiar fructate. Pe lângă umbrirea culturilor de cafea, secretul stă și în solul vulcanic foarte fertil.

Temperatura la care crește cafeaua e chiar mai importantă decât altitudinea și nu e întotdeauna un efect al altitudinii. Solul e decisiv, iar bolile plantelor sunt o problemă peste tot, chiar dacă apar mai rar la înălțime. De ce ne legăm atât de mult de altitudine, în cazul acesta? Pentru că altitudinea e constantă într-o anumită zonă de cultivare, pe când temperatura variază în funcție de sezon, de zi sau chiar de oră, schimbând aromele cafelei și profilul de prăjire necesar pentru a scoate tot ce e mai bun din ea. Cel mai relevant e de fapt timpul în care a crescut cafeaua, iar altitudinea e o unealtă de măsură mai constantă decât temperatura. Nu e unealta perfectă, dar înțeleasă în contextul climatului local, ne poate transmite câte ceva despre aromele pe care le-am putea avea în ceașcă.

De aici până la cafeaua perfectă e cale lungă, cu opriri pe la stația de procesare, prăjitorie și, foarte important, barista de serviciu. La fiecare oprire, cafeaua lasă în urmă o parte din arome dar cu ajutorul pasiunii și priceperii celor implicați, vor ajunge destule și în ceașca ta. Important e să cauți savoarea specifică fiecărei țări cultivatoare de cafea și să faci alegerea potrivită în fiecare zi. Diversitatea e un cuvânt-cheie în cafeaua de specialitate și e datoria noastră să ne bucurăm de complexitatea acestei băuturi, indiferent de țara de proveniență. Poate o Etiopia e prea intensă pentru astăzi și preferi gustul catifelat al unei Brazilii. Sau poate e mai potrivită o Kenya cu arome de mure și coacăze?

Despre Mihai: Un amator. Fotograf amator, barista amator, chitarist amator. Fotografiază doar oameni, obiectele nu-i plac. Prepară cafea prin toate metodele și a avut mai multe tentative eșuate de a fi într-un band rock. Nu-l striga pe strada, sigur are căștile în urechi. Nu-i face semne, probabil e atent la cum cade lumina pe pavaj. Se mulțumește cu puțin, dar vorbește foarte mult.

Surse
http://bit.ly/2ICQH4s
http://bit.ly/2u4vkpM


Marcăm începutul timpului frumos cu evenimentul de lansare a celui mai nou număr The Daily Cup. Și nu orice număr, ci ediția cu numărul 10! Asigură-te că incluzi în planurile din acest weekend și o vizită la chioșcul Olivo COFFEE.YOU.GO, ca să îți trezești spiritul cu un cappucinno cremos și să fii primul care răsfoiește noutățile din The Daily Cup. Sâmbătă, 31.03.2018, începând cu ora 10:00, te vom aștepta negreșit cu Ziarul și, dacă te numeri printre primii 100 de vizitatori, îți vom face cadou o mică surpriză cu care să te îndulcești.

Unii ar spune poate – vorba cântecului – că ”10 întâmplări ciudate și-o minune” au făcut ca The Daily Cup să ajungă astăzi la ediția cu numărul 10. Poate. Noi am spune mai degrabă că au fost sute de ore de muncă, o mână de oameni pasionați, vreo treizeci și ceva de prieteni ai ziarului, care au scris de-a lungul timpului și multă, muuuultă cafea.

Cele mai mari mulțumiri vi le aducem însă vouă, miilor de cititori care ne-ați susținut și sunteți alături de noi cu fiecare ediție. Nu am fi reușit să ajungem în acest punct fără voi și suntem recunoscători pentru toate experiențele frumoase trăite împreună.

Misiunea cu care am pornit la drum a fost să aducem mai aproape de voi lumea fascinantă a cafelei, să vă împărtășim din experiența și dragostea noastră pentru această licoare minunată, ca să o putem aprecia așa cum merită și să ne bucurăm de ea cu fiecare moleculă a noastră. Credem că am reușit în mare parte, dar încă mai e cale lungă până când poveștile nescrise ale cafelei își vor croi un drum spre sufletul fiecăruia dintre noi.

Sărbătorim așadar  în acest număr, tot ceea ce a fost și urmează să fie! Drept urmare, coperta acestei ediții surprinde cele mai frumoase momente de la evenimentele de lansare a Ziarelor, în timp ce paginile The Daily Cup of Fame aduc un omagiu tutor celor care au contribuit vreodată la făurirea Ziarului. Am profitat de ocazia aniversării a 10 ediții, dar și de primăvară, și am ales să vă bucurăm privirile cu un The Daily Cup revitalizat, cu pete de culoare ce oferă un suflu nou articolelor.

Așa că haideți să ciocnim câte o ceașcă de cafea, să depănăm amintiri și să punem țara la cale. Ne vedem la lansarea Ziarului, pe Facebook sau în cafeneaua ta preferată. La Mulți Ani The Daily Cup!


Activitatea noastră preferată pe timp de primăvară este, fără doar și poate, delectarea cu o ceașcă aromată și cremoasă de cafea minunată. Există ceva magic în fiecare licoare cafeinizată preparată, și pentru că o fotografie spune mai multe decât 1000 de cuvinte, ne dorim să imortalizăm această magie pentru totdeauna.

Vremea frumoasă de afară ne îndeamnă să facem cât mai multe plimbări urbane sau în natură. Comandă-ți cafeaua ta preferată, găsește unghiul potrivit și fă-i o poză. Încarcă mica operă de artă pe pagina ta de Instagram, folosește hashtag-ul #prajitoriaolivo, iar data viitoare când treci pe la chioșcul Olivo Caffe de pe Bulevardul Eroilor, Nr. 7, Cluj-Napoca, cafeaua va fi din partea noastră.

Citește mai jos regulamentul campaniei:

 1. Achiziționează orice sortiment de cafea prăjită de Olivo Coffee Roasters
 2. Fă-i o poză artistică și încarc-o pe pagina ta de Instagram, folosind hashtag-ul #prajitoriaolivo. Nu există restricții în ceea ce privește locul fotografiei – poate să fie în cafenea, pe stradă, la tine acasă sau de ce nu, în concediu.
 3. Noi cei de la Prăjitoria de Cafea Olivo, vom analiza periodic universul Instagram, în căutare de noi înscrieri în concurs. O fotografie este eligibilă pentru premiu dacă înfățișează o ceașcă sau o pungă de cafea prăjită de Olivo Coffee Roasters și conține hashtag-ul #prajitoriaolivo.
 4. Dacă fotografia ta îndeplinește condițiile de participare descrise mai sus, vei primi un mesaj de confirmare din partea noastră.
 5. Premiul constă într-un espresso sau cappuccino to go și poți intra în posesia lui doar după ce îi arăți barista-ului de la chioșcul Olivo Caffe de pe Bd. Eroilor, nr. 7 mesajul de confirmare primit de la noi.
 6. Campania se desfășoară în perioada 29.03 – 30.06.2018, în limita stocului disponibil.
 7. Fiecare participant la campanie poate înscrie în concurs maximum o fotografie / zi.
 8. Ne rezervăm dreptul de a modifica și/ sau completa oricând Regulamentul, precum și dreptul de a suspenda și/ sau înceta și/ sau întrerupe și/ sau prelungi oricând desfășurarea Campaniei, cu condiția ca orice modificări/ completări aduse prevederilor acestui regulament să fi supuse înștiințării prealabile a participanților, cu cel puțin 24 de ore înainte de data la care orice modificare/ completare la Regulament va deveni aplicabilă.

V-ați familiarizat deja cu noua rubrică The Daily Cup, Coffee Brainiacs, în care despicăm firul în patru și întoarcem bobul de cafea pe toate fețele, până îi descoperim secretele. Unele ciudate, altele amuzante, unele de-a dreptul științifice, informațiile despre cafea continuă să ne fascineze pe măsură ce le facem loc în viețile noastre. Indiferent dacă ești un împătimit al cafelei sau nu, cu siguranță vei iubi și mai mult această licoare minunată o dată ce afli mai multe despre ea. După cele 7 lucruri uimitoare pe care nu le știai despre cafea și 5 modalități științifice dovedite prin care cafeaua îți dă Super Puteri, îți prezentăm în acest număr 9 mituri despre cafea nimicite de știință.

1. Cafeaua de după masă te va ține treaz toată noaptea

Cafeina este un stimulant. Cu toate acestea, cafeaua de după masă este sintetizată de ficat cu viteza luminii și aproape toată cafeina (cam 75%) este eliminată din corp după 4 – 7 ore. Așadar, dacă savurezi a doua ceașcă la ora 15:00, până te pui în pat ar trebui să fii în regulă. Asta dacă nu te culci foarte devreme.

2. Extracția optimă se face cu apă fierbinte

Nimic mai neadevărat! Dacă temperatura apei depășește 90 de grade, apa va extrage uleiurile mai amare din cafea, putând chiar să le ardă. Așadar poți atribui gustul ars al cafelei chiar și apei prea fierbinți.

3. Cafeaua anulează efectele alcoolului

Numărul miturilor despre alcool rivalizează cu cele despre cafea, însă răspunsul scurt este: Nu. Cafeina poate diminua efectele alcoolului, făcându-te mai alert, însă un studiu al The American Psychological Association concluzionează: cafeaua nu anulează impactul cognitiv negativ al alcoolului. Dimpotrivă, lucrurile pot sta chiar mai rău: ”Oamenii care au consumat atât alcool, cât și cafeină, se pot simți treji și capabili să facă față unor situații care pot deveni periculoase, ca de exemplu să conducă mașina.”

4. Cafeaua te deshidratează

Da, cafeaua are un efect diuretic moderat, însă apa din compoziția ei compensează din plin efectul de deshidratare al cafeinei. Un studiu din 2014 demonstrează chiar că oamenii care consumă cafea în mod regulat dezvoltă o oarecare rezistență la potențialul efect de deshidratare.

5. Cafeaua te ajută să slăbești 

Hmm..nu chiar. Efectul stimulant al cafeinei îți poate mări ușor – adică foarte ușor – ritmul metabolic, însă nu suficient de mult încât să pierzi în greutate, cel puțin nu pe termen lung. Cafeina ar putea să îți reducă, pentru scurt timp, dorința de a mânca, însă nu există suficiente dovezi științifice care să demonstreze o legătură între cafeină și pierderea în greutate.

6. Cafeina creează dependență

Există un sâmbure de adevăr în acest mit, deoarece cafeina stimulează sistemul nervos central. Cu toate acestea, efectele abstinenței durează o zi sau două și sunt mic copil față de efectele abstinenței de, să zicem, nicotină.

7. Cafeaua cauzează boli de inimă, cancer, osteoporoză

Liniștește-te, totul va fi în regulă. Consumată în cantități zilnice moderate (până la 400 miligrame sau 4 cești de cafea), cafeina nu îți va face niciun rău. Dacă suferi de hipertensiune, s-ar putea să experimentezi o creștere temporară a ritmului cardiac, însă nu există o conexiune între cafeină și colesterol mărit sau boli cardiovasculare. Dimpotrivă, există suficiente dovezi ale efectelor benefice ale cafeinei, din locuri precum Harvard.

 

8. Femeile însărcinate nu ar trebui să bea cafea

Cafeina nu afectează fetusul, însă femeile însărcinate sunt sfătuite să se limiteze la doar 200 de miligrame pe zi. Cafeina poate ajunge la bebeluș, însă nu există studii concrete care să demonstreze că e dăunătoare. Dar better safe than sorry, nu?

9. Cafeaua îți oprește creșterea în înălțime

Nimeni nu spune să adaugi cafeaua în dieta zilnică unui copil, dar nici nu sunt studii care să demonstreze oprirea creșterii de către cafeină. Cea mai apropiată dovadă științifică în acest sens este aceea că reduce ușor absorbția calciului în corp.

*Articol adaptat de pe www.thrillist.com