7 băuturi răcoritoare pentru zile caniculare

În zilele fierbinți de vară ai face orice ca să te răcorești puțin. Căldura te moleșește teribil și, pentru că probabil nu ai în ficare zi o piscină la îndemână, avem un remediu rapid și sigur: gheață. Multă, multă gheață. Sau și mai bine: cafea cu gheață.

I-am provocat pe prietenii noștri de la Bujole, Olivo și chioșcul Olivo Coffee.You.Go să dea frâu liber imaginației și să creeze câteva băuturi potrivite pentru perioada verii, în care vedeta să fie cafeaua. Am fost foarte plăcut surprinși de creativitatea și ideile lor, iar ceea ce a ieșit vă dezvăluim mai jos. Florale sau fructate, mai mult sau mai puțin alcoolizate, descoperă cele 7 băuturi, câte una pentru fiecare zi a săptămânii, și savurează-le din mers, pe un șezlong sau chiar la tine acasă.

Azi îți prezzentăm primele 4 băuturi, urmând ca în articolul viitor să ți le prezentăm și pe celălalte 3.

LuniGarden Dream – rețeta lui Iulian, Kiosk Olivo Coffee.You.Go
– cold brew 80 ml
– sirop flori soc 20 ml
– pulpă de merișoare 20 ml
– sirop cireșe 10 ml
– apă tonică 40 ml

Cu siguranță îl cunoști pe Iulian, cel care împarte cafea și zâmbete la Chioșcul Olivo Coffee.You.Go. Pasiunea, talentul și buna sa dispoziție l-au făcut să câștige mulți fani de-a lungul timpului, și mai ales fane :). Dacă încă nu i-ai făcut o vizită, nu mai sta pe gânduri! Oprește-te pe la chioșcul Olivo de pe Bd. Eroilor, Nr. 7 și încarcă-te cu bună dispoziție!

Inspirație pentru rețeta propusă de el a fost cold brew tonic, o băutură cu care te poți juca foarte mult, făcând-o mai completă, mai complexă. Aromele sale fructate amintesc de o grădină parfumată, în care ai vrea să te pierzi ore în șir, savurând fiecare pas și fiecare înghițitură. Îndrăznește să visezi!

Marți – Almond Delight – rețeta lui Alex, Kiosk Olivo Coffee.You.Go
– cold brew 50 ml
– lapte migdale 150 ml
– sirop migdale 10 ml
– garnish 2 g migdale măcinate
– frișcă montată 80 ml

Alex își începe fiecare zi cu un cold brew ”on the rocks”, băutură care îi oferă instantaneu o stare de bine. Îi place munca de barista, pentru că îi oferă șansa de a le împărtăși oaspeților energia pozitivă oferită de o cafea preparată corect.

Cu gândul la cei care calcă pragul chioșcului Olivo Coffee.You.Go a creat și rețeta din această vară: o băutură-desert, perfectă pentru o după masă răcoroasă sau un răsfăț dulce în pauza de la birou. Aroma plăcută a migdalelor și textura catifelată vor fi un bun pretext pentru a crește frecvența momentelor de răgaz. Fără regrete!

Miercuri – Heaven Brew – rețeta lui Flaviu, Bujole
– cold brew 50 ml
– lichior Frangelico 20 ml
– suc de lime 15 ml
– sirop miere 15 ml
– lichior Baileys 20 ml

Dacă ai fost la Bujole, cu siguranță ai fost întâmpinat cel puțin o dată de zâmbetul fermecător al lui Flaviu. Pasionat de cafea și extrem de dedicat, lui Flaviu îi place să creeze noi băuturi și să iasă din zona de confort. El este ”tipul amuzant” din echipa de barista de la Bujole, fiind mereu relaxat și pregătit să te binedispună.

În spiritul primitor al Bujole, amintind de sufrageria celui mai bun prieten, se remarcă un ”brew made in Heaven”.  Fiecare înghițitură din băutura propusă de Flaviu amintește de căldura unui chai latte, îți induce o stare de confort  și relaxare, un sentiment plăcut și cosy. Pentru un efect garantat, nu uita să ții ceașca cu ambele mâini.

Joi – Exotic Rendez Vous – rețeta lui Flaviu, Bujole
– cold brew 50 ml
– gin 30 ml
– piure de ananas 30 ml
– sirop de zahăr 15 ml

Iată o băutură care scoate din plin la iveală caracterul puternic al cafelei cold brew. Perfect echilibrată, cu un aer exotic, ne-a fost greu să ne oprim la un singur pahar.  

Inspirația lui Flaviu pentru acest cocktail pregătit prin metoda shake & strain este o seară călduroasă de vară, răcorită de prospețimea cold brew. Ginul este cel care dă tăria acestei băuturi fructate, în timp ce piureul de ananas te transpune undeva departe de cotidian, pe o insulă exotică. Îndrăznește să te lași cucerit!


Iunie e mereu despre căpșuni și adieri parfumate de caprifoi, despre chicoteli lungi de copile, garden tea parties și pliuri șifonate de rochițe. Pasteluri… multe pasteluri și aripi de nalbițe care traversează cerul azur.

Așa începe fiecare vară, cu luna mea. Iunie mi-a părut dintotdeauna o sărbătoare continuă: începea jucăuș cu ziua de 1, continua cu primele seri calde și lungi sub clar de lună și stele, cu venirea din Paris a unchiului meu încărcat cu prințese și balerine în miniatură (erau splen-di-de toate!), infinite povești francofone de care m-am îndrăgostit ireversibil și multă, prea multă ciocolată cu arome de Alpi.

14 era înconjurat cu roz și inimioare în calendarul meu, fiindcă era ziua lui Bunu’, implorat vară de vară să alerge fluturii din grădină și să mi-i dăruiască, pentru ca un minut mai târziu eu să-i eliberez eroic înapoi în văzduh, spre disperarea lui. Urmau coronițele de flori și mult așteptata vacanță, îmbrățișări lungi cât pentru o vară și apoi verificarea finală a wishlist-ului propriu. Era veșnic atât de lung, stufos și mâzgălit, scris și rescris, atent prioritizat, pentru ca pe 18 iunie toate dorințele de peste an să se îndeplinească!

Tot ce rămânea nescris suflam în aer departe, printre nori, o dată cu lumânările de pe tort. Ahh, tortul! We have a lasting affair, him and I… e o minune vanilată, întotdeauna în straturi însiropate perfect, care strivesc necruțător de savuros căpșuni roșu-aprinse, fiindcă mama face un soi de magie an de an. E tortul care niciodată nu ajunge, peste care năvălește toată familia, și din al cărui firmituri am învățat că importanți sunt cei cu care împărtășești clipe, povești, zâmbete, intersecții și amintiri, indiferent de timp sau spațiu.

Magie se poate crea oriunde și ține prea puțin de elixiruri și numere predestinate, zodii și vrăji. Iar uneori e atât de neașteptată, încât trebuie să o prinzi strâns și să te umpli de fiecare sutime a ei!

Tot în iunie îmi amintesc că am văzut și prima stea căzătoare… eram mică și mirosea a bujori ciclam în jur. Cred că dorința n-a agățat codița cometei, fiindcă nu s-a îndeplinit, dar mi-am propus s-o relansez în Univers pe o monedă aruncată în Fontana di Trevi, la prima vizită în Roma. Era vară și atunci când m-am îndrăgostit pentru prima dată, ori când am crezut că-mi va ieși o rețetă simandicoasă de soufflé. Ambele au crescut prea puțin, ori am deschis eu prea repede ușa cuptorului…

Cert e că între timp am crescut eu. Dar încă mai caut curcubeie rătăcite în colț de cer, mă bucur la fel de prima ploaie de vară și îmi pudrez până la strănut nasul cu polenul bujorilor, îmi iau avânt desculță pe hamacul deja peticit și mă înțep în firișoarele proaspete de iarbă. Tortul de căpșuni e în continuare tradiția aniversară pregătită impecabil de mama, dar crema vanilată îmi iese acum și mie! Și cuprinde tot, de la căpșuni aromați, la nopțile pierdute sub stele, printre regine parfumate și greieri gălăgioși, de la roua proaspătă și primii fluturi din stomac, la tot ce e frumos de simțit și împărtășit.

Pentru un pic de magie de vară, voilà la Cremè Chantilly: pregătită rapid din ½ l de lapte clocotind și infuzat câteva minute cu un baton de vanilie; timp în care într-un bol 4 gălbenușuri se îmbină spumos cu 125 g de zahăr pudră. Laptele infuzat se toarnă apoi treptat peste gălbenușurile îndulcite. Mixul complet se reîncălzește la foc mic, amestecând frecvent până ce crema se îngroașă. Dar nu trebuie să fiarbă. După 10 minute, minunăția vanilată e aproape gata! O poți pune în boluri, pahare, testa cu degetul, degusta de pe spatulă sau întinde între straturi de blat pufos.

Dar presar-o cu căpșuni, multe căpșuni… fiindcă a sosit luna Iunie!

Despre Simona: Artist by soul, drawer and writer by passion, spune Simona despre ea. Crede în acel ”serendipity” despre care povestește mai sus, în întâlniri stelare dintre oameni, culori și cuvinte. Gătește niște macaroons și cannelés desprinse din Paradis și e amoureuse de toutes choses belles et de la vie parisienne. Combină de mică mai multe limbi în fiecare conversație, dar asta era deja evident, nu?


Momentele în care savurezi o cafea aromată pot deveni mai distractive cu ajutorul unor joculețe pentru minte. Da, cafeaua are darul de a te menține în alertă, iar un fun corner cu clasicul ”Găsește diferențele” poate spori efectele cafeinei. Exersează-ți atenția și puterea de concentrare încercând să găsești cele 10 diferențe între imagini.  O dată puzzle-ul rezolvat, fotografiat și încărcat pe contul tău de Instagram, în semn de recunoștință, îți facem cadou o cafea! Iată ce trebuie să faci:

 1. Găsește cele 10 diferențe dintre cele 2 imagini din Ziarul The Daily Cup, pagina 2
 2. Încercuiește-le pe toate în imaginea din stânga, fă-i o poză și încarcă-o pe profilul tău de Instagram, folosind hashtag-ul #prajitoriaolivo
 3. Noi cei de la Prăjitoria de Cafea Olivo, vom analiza periodic universul Instagram, în căutare de noi înscrieri în concurs.
 4. Dacă fotografia ta îndeplinește condițiile de participare descrise mai sus, vei primi un mesaj de confirmare din partea noastră.
 5. Premiul constă într-un espresso sau cappuccino to go și poți intra în posesia lui doar după ce îi arăți barista-ului de la chioșcul Olivo Caffe de pe Bd. Eroilor, nr. 7 mesajul de confirmare primit de la noi.
 6. Campania se desfășoară în perioada 24.06.2017 – 30.11.2017, în limita stocului disponibil.
 7. Fiecare participant la campanie poate înscrie în concurs maximum o fotografie / zi.
 8. Ne rezervăm dreptul de a modifica și/ sau completa oricând Regulamentul, precum și dreptul de a suspenda și/ sau înceta și/ sau întrerupe și/ sau prelungi oricând desfășurarea Campaniei, cu condiția ca orice modificări/ completări aduse prevederilor acestui regulament să fi supuse înștiințării prealabile a participanților, cu cel puțin 24 de ore înainte de data la care orice modificare/ completare la Regulament va deveni aplicabilă.

untitled-2

Activitatea noastră preferată pe timp de vară este, fără doar și poate, delectarea cu o ceașcă aromată și cremoasă de cafea minunată. Există ceva magic în fiecare licoare cafeinizată preparată, și pentru că o fotografie spune mai multe decât 1000 de cuvinte, ne dorim să imortalizăm această magie pentru totdeauna.

Profită de vremea frumoasă de afară, comandă-ți o ceașcă din cafeaua ta preferată, găsește unghiul potrivit și fă-i o poză. Încarcă mica operă de artă pe pagina ta de Instagram, folosește hashtag-ul #prajitoriaolivo, iar data viitoare când treci pe la chioșcul Olivo Caffe de pe Bulevardul Eroilor, Nr. 7, Cluj-Napoca, cafeaua va fi din partea noastră.

Citește mai jos regulamentul campaniei:

 1. Achiziționează orice sortiment de cafea prăjită de Olivo Coffee Roasters
 2. Fă-i o poză artistică și încarc-o pe pagina ta de Instagram, folosind hashtag-ul #prajitoriaolivo. Nu există restricții în ceea ce privește locul fotografiei – poate să fie în cafenea, pe stradă, la tine acasă sau de ce nu, în concediu.
 3. Noi cei de la Prăjitoria de Cafea Olivo, vom analiza periodic universul Instagram, în căutare de noi înscrieri în concurs. O fotografie este eligibilă pentru premiu dacă înfățișează o ceașcă sau o pungă de cafea prăjită de Olivo Coffee Roasters și conține hashtag-ul #prajitoriaolivo.
 4. Dacă fotografia ta îndeplinește condițiile de participare descrise mai sus, vei primi un mesaj de confirmare din partea noastră.
 5. Premiul constă într-un espresso sau cappuccino to go și poți intra în posesia lui doar după ce îi arăți barista-ului de la chioșcul Olivo Caffe de pe Bd. Eroilor, nr. 7 mesajul de confirmare primit de la noi.
 6. Campania se desfășoară în perioada 24.06.2017 – 30.11.2017, în limita stocului disponibil.
 7. Fiecare participant la campanie poate înscrie în concurs maximum o fotografie / zi.
 8. Ne rezervăm dreptul de a modifica și/ sau completa oricând Regulamentul, precum și dreptul de a suspenda și/ sau înceta și/ sau întrerupe și/ sau prelungi oricând desfășurarea Campaniei, cu condiția ca orice modificări/ completări aduse prevederilor acestui regulament să fi supuse înștiințării prealabile a participanților, cu cel puțin 24 de ore înainte de data la care orice modificare/ completare la Regulament va deveni aplicabilă.

Lansarea celui mai nou The Daily Cup marchează finalul unei săptămâni caniculare, însă nici căldura sau alte surprize meteorologice nu ar trebui să stea sâmbătă în calea ta spre chioșcul Olivo COFFEE.YOU.GO. Când? Sâmbătă, 24 iunie, între 09:00 – 12:00, la chioșcul Olivo de pe Bd. Eroilor, Nr. 7.

Dacă ești pasionat de Instagram, fotografie și faci parte din comunitatea membrilor activi, atunci ne-ar face o mare plăcere să ne cunoaștem și să socializăm, în timp ce savurăm împreună cafeaua de dimineață.

Tematica pentru Instameet este Morning Coffee, așa că avem și o mică provocare pentru tine. Dacă te simți inspirat, surprinde un cadru interesant/ creativ/ inedit, în care să incluzi ziarul The Daily Cup și #thedailycup, iar noi promitem să organizăm o expoziție foto cu toate pozele realizate în data lansării, chiar aici la Chioșcul Olivo. În plus, fotografia care ne va impresiona cel mai mult, va primi din partea noastră un coffee kit – tote bag + cafea + cană.

Și dacă asta nu e de ajuns să vă convingă, aflați că celebrăm lansarea Ziarului cu un mică degustare de cold brew tonic. Dacă îți va surâde această băutura, o vei putea avea la un preț de sărbătoare, pe toată durata evenimentului.

Așadar ce poate fi mai plăcut de atât într-o dimineață de sâmbătă? Ocupă loc pe o bancă, răsfoiește cele mai noi articole, răcorește-te cu un Cold Brew Tonic și ai să vezi cum inspirația nu va întârzia să apară. Ne vedem sâmbătă, 24 iunie 2017, la Chioșcul Olivo de pe Bd. Eroilor, între 9:00 – 12:00!


Faceți cunoștință cu noua rubrică The Daily Cup, Coffee Brainiacs, în care despicăm firul în patru și întoarcem bobul de cafea pe toate fețele, până îi descoperim secretele. Unele ciudate, altele amuzate, unele de-a dreptul științifice, informațiile despre cafea continuă să ne fascineze pe măsură ce le facem loc în viețile noastre. Indiferent dacă ești un împătimit al cafelei sau nu, cu siguranță vei iubi și mai mult această licoare minunată o dată ce afli mai multe despre ea.

1. Nu ai nevoie de cafea imediat după ce te trezești
Corpul tău produce în mod natural un hormon numit cortizol, care te ajută să te simți treaz și alert. Cortizolul este eliberat în funcție de ritmul tău circadian, dictat de momentul zilei. Așadar, dacă ai tendința de a bea cafea imediat după ce te trezești, este o idee bună să mai aștepți puțin pentru doza de cafeină, până într-un moment în care nivelul de cortizol este mai scăzut.

2. Puterile magice ale cafelei au fost descoperite grație unor capre hiperactive
Conform legendei, păstorii ethiopieni au fost primii care au descoperit efectele cafeinei, când au observat că turma lor de capre a început să țopăie frenetic și să ”danseze” după ce a mâncat cireșele arborilor de cafea.3. Toată cafeaua de pe Planetă provine dintr-o zonă numită ”The Bean Belt”

The Bean Belt cuprinde toate regiunile care prezintă condițiile optime pentru cultivarea cafelei, și anume țările situate de jur împrejurul Pământului, între cele două tropice: Tropicul Racului și Tropicul Capricornului. Întâmplător sau nu, această zonă caldă și însorită este și cea mai potrivită pentru vacanțe.

4. Arborele de cafea produce continuu, timp de 20-30 de ani
Pentru ca un arbore de cafea să fie productiv, durează între 3 și 4 ani de la plantație. Planta produce flori albe parfumate (cu miros asemănător cu cel al iasomiei), urmând ca după un an, cireșele de cafea să fie mature. Arborele produce continuu, ceea ce înseamnă că poate să aibă în același timp flori, fructe în formare și cireșe coapte.

5. Cafeaua are o popularitate uimitoare
În fiecare an, oamenii consumă peste 500 de miliarde de cești de cafea, fapt care o face a doua cea mai populară băutură din lume, după apă. Cafeaua este și al doilea cel mai tranzacționat bun de pe Planetă, după petrol.

6. Cafeaua a fost interzisă de 3 ori, în 3 culturi și perioade diferite
O dată în Mecca în secolul al XVI-lea, o dată în Europa, când Charles al II-lea a interzis băutura în încercarea de a opri o revoluție aflată în desfășurare și o dată în Germania anului 1677, când Frederik cel Mare a interzis cafeaua pentru că avea impresia că oamenii cheltuiau prea mulți bani pe această băutură.

7. Cafeaua te poate ajuta să duci o viațămai lungă și mai sănătoasă
Cafeaua conține o mulțime de antioxidanți, care ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi. Conform unor studii, o ceașcă de cafea conține mai mulți antioxidanți decât o porție de suc de struguri, afine, zmeură sau portocale.


După cum v-am obișnuit, în fiecare număr al ziarului vom prezenta câte o metodă de pregătire a cafelei. De această dată ne vom opri atenția asupra cafelei turcești sau Turkish Coffee sau, și mai simplu, cafeaua la ibric. Un proverb turcesc spune despre cafea că este ”Neagră ca Iadul, tare ca moartea și dulce ca dragostea”, iar poporul turc își numește cafenelele drept ”școli pentru cei înțelepți”. Cu un asemenea rol cultural important pe care îl joacă, cafeaua este un element central în viața poporului turc.

Cafeaua turcească este măcinată foarte fin, până la o textură asemănătoare cu cea a pudrei de talc, și este preparată în mici recipiente numite ibriks sau cezves. În mod original se prepară pe nisip, iar turcii o condimentează uneori cu cardamom, cicoare sau coriandru. În absența nisipului, veți obține rezultate asemănătoare și dacă folosiți o plită electrică.

Pentru cele mai bune rezultate, urmăriți cu atenție necesarul de ingrediente și pașii enumerați mai jos.

Ai nevoie de:
1. Ibric de alamă
2. Râșniță
3. 12 g de cafea boabe
4. 150 ml apă
5. Sursă de căldură (plită electrică/aragaz)
6. Cântar

Măcinătura optimă a cafelei turcești este cu textura asemănătoare cu pudra de talc. O dată ce aveți la îndemână cele necesare, prepararea cafelei se desfășoară în felul următor:

1. Încălzește apa. Pune apa în ibric, așeaz-o pe sursa de căldură și adu-o la punctul de fierbere, după care las-o să se răcească timp de un minut. Temperatura pe care ne-o dorim este de 90-95 grade Celsius.

2. Macină boabele de cafea. Uleiurile care oferă cafelei aromele sale îmbietoare se evaporă foarte rapid după ce boabele au fost măcinate. Din acest motiv, îți recomandăm să macini strict cantitatea de cafea pe care urmează să o prepari. În cazul nostru, folosind cântarul, măsoară 12 g boabe de cafea, după care macină-le la o textură foarte fină.

3. Încorporează cafeaua. Ia ibricul de pe foc și adaugă cafeaua prospăt măcinată. Amestecă totul cu o linguriță.

4. Extracția cafelei. Pune ibricul înapoi pe foc și stai cu ochii pe el. Mișcă ușor vasul, astfel încât transferul termic să se facă treptat. Când se apropie de fierbere și se formează bule de aer pe marginea ibricului, ia-l de pe foc și lasă-l să se odihnească pentru câteva secunde, după care așează-l din nou pe plită. Repetă procedura de 3 ori.

5. Când cafeaua este gata, las-o deoparte timp de 3 – 3.5 minute, până se așează zațul.

6. Savureză cafeaua din cești de espresso, iar pentru un sentiment autentic, servește-o alături de rahat turcesc. Nu îți fie teamă să bei și zațul, pentru că acesta devin catifelat și foarte intens, grație măcinăturii foarte fine.


Inspiră adânc și lasă aromele să îți invadeze toate simțurile. Cuprinde în palme comoara boabelor proaspăt prăjite, care au călătorit zeci de mii de kilometri ca să ajungă la tine. Tocmai ții în mâini o bucățică din sufletul Prăjitoriei de Cafea Olivo, pasiunea noastră adânc brăzdată în fiecare bob, toate sentimentele care ne încearcă atunci când, cu grijă și emoție, alegem și prăjim pentru tine doar cea mai bună cafea.

Îți mulțumim că ai ales Roasters Blend, scriind astfel împreună cu noi povestea Prăjitoriei de Cafea Olivo. Roasters Blend s-a născut din dorința de a-ți oferi, cu fiecare ceașcă, o experiență cât mai apropiată de cea a unei cafele de specialitate savurate în cafeneaua ta preferată. Pentru tine, pasionatule de cafea, am creat un blend cu personalitate, care să te poarte prin toată călătoria bobului de la cafea, de la origini și până în ceașcă.

Roasters Blend poartă amprenta celor mai bine de 5 ani de muncă neobosită în slujba bobului de cafea și a zecilor de tone prăjite în căutarea formulei perfecte. Am căutat mereu să ne jucăm cu cele mai diverse origini, de pe toate continentele, iar prin interacțiunea cu tine la Accademia del Caffe, evenimente de cupping, Ziarul The Daily Cup și de fiecare dată când ne treci pragul, credem că am ajuns să înțelegem cu adevărat dorințele tale. Am experimentat astfel nenumărate combinații până să ajungem la formula câștigătoare: un amestec echilibrat și aromat de Ethiopia și Columbia, cu note ademenitoare de alune, migdale și ciocolată.

Așa că savurează! Bucură-te din plin de aromă, gust, miros și de anticiparea momentului în care papilele tale gustative vor fi încântate de acea primă gură de cafea. Sărbătorește fiecare zi, Roasters Blend e pentru tine!

 


De multe ori am impresia că trăim într-o lume hiper ocupată, în care e foarte ușor să ne pierdem. Adevărul este că suntem pe pilot automat în cea mai mare parte a zilei, iar asta în fiecare zi. Trecem prin viață în acest fel, spre o destinație necunoscută, iar de multe ori nu ne amintim călătoria și nu reușim să observăm frumusețea vieții.

Pe pilot automat avem tendința de a ne pierde în ”a face” lucruri, astfel încât facem constant eforturi foarte mari și ne luptăm cu ”a face” și ”a avea”, în loc să trăim cu adevărat. Ajungem să nu mai fim prezenți în viața noastră, ca și cum ni s-ar fi dat mai multe pe care să le trăim. Mintea noastră rătăcește în mod obișnuit departe de momentul prezent, ne trezim prinși în gânduri despre trecut sau despre ce va fi și ce vom face mâine. Cu alte cuvinte, suntem foarte rar pe deplin prezenți în acest moment.

”You can’t escape death and taxes” spune șarmantul Brad Pitt în ”Întâlnire cu Joe Black”, însă refuz să cred că ne-am născut doar să muncim și să plătim taxe. Trebuie să fie mai mult de atât! Cred că trebuie să ne bucurăm de toate lucrurile bune și minunate pe care Dumnezeu ni le-a dăruit, de oamenii frumoși care ne înconjoară. Eu știu sigur că viața înseamnă mult mai mult și fac în fiecare zi tot posibilul să mă bucur de tot ce primesc, iar o cafea bună, aromată, este întotdeauna un prilej de a savura, de a te bucura de clipa prezentă.

Recunosc, uneori mă lupt și o cert pe prietena mea, procrastinarea, care își face loc pe nesimțite în viața mea și încearcă să mă convingă de faptul că fericirea poate fi trăită mai târziu, în niciun caz ”acum”. Probabil la fel ca pentru mulți dintre noi, procrastinarea mea se manifestă prin lungi căutări internautice, în amânarea inevitabilului. Partea bună este că una dintre aceste căutări m-a adus față în față cu o povață care mi-a plăcut mult și pe care am ales să v-o împărtășesc:

Cred că fiecare suntem responsabili de propria ceașcă. Unii o beau pe repede-nainte, grăbiți și trec prin viață pe “fast forward”, fără să se bucure de ceea ce viața are să le ofere. Alții o beau încet, savurează fiecare înghițitură, ca să o simtă, ei trăiesc fiecare moment, fiecare clipă pentru a nu-i scăpa aroma, pentru a-i simți parfumul până în adâncul inimii. Dacă se întâmplă să o bem prea repede, riscăm să ne ardem și nu trăim deloc experiența a ceea ce se cheamă Viață.

Ajungem la ultima înghițitură și realizăm că anii au trecut într-o secundă, că încheiem această experiență care trebuia să fie una plăcută. Ai vrea să poți să prelungești momentul încă un pic sau, de ce nu, să poți să mai primești o ceașcă, plină, dacă se poate. Haideți așadar să ne bucurăm de aroma intensă de cafea, cât timp avem în propriile mâini ceașca asta, să o savurăm până la ultima înghițitură!

Despre Antoaneta:
Soție și mamă de gemeni :), Antoaneta iubește să gătească, să citească și să cunoască oameni. Nu suportă rutina, drept urmare curiozitatea și noutatea sunt modul ei de viață. Preferă schimbările, stimulările permanente, noile experiențe. Desenul este noua ei pasiune. Se bucură cu optimism de tot ceea ce viața îi oferă zi de zi, clipă de clipă.


“Mă ucide ea” este o piesă care a răsunat frenetic în radiourile din toată țara timp de luni bune. Deși are aproape doi ani, melodia care l-a făcut celebru pe Mihail încă ne mai determină să dăm volumul mai tare la semafor și să fredonăm obsesiv. Fenomenul Mihail ne-a cucerit pe mulți dintre noi, fiind o gură de aer proaspăt în peisajul muzical românesc. Am vrut să aflăm și noi mai multe despre povestea basarabeanului venit la Cluj să studieze Artă și Design și decizia lui de a face muzică, așa că l-am descusut de secrete într-un interviu acordat în exclusivitate Ziarului Prăjitoriei de Cafea Olivo.

De multe ori, poveștile de succes încep ca o joacă, un hobby, o încercare ce vine natural. La fel s-a întâmplat și în cazul lui Mihail care, deși a cochetat mereu cu muzica, nu a reușit să găsească un moment potrivit pentru a i se dedica în totalitate. Până la urmă, muzica l-a atras ca o chemare, iar Mihail nu a mai avut de ales decât să accepte inevitabilul: era îndrăgostit iremediabil de ea și urma să își lase creativitatea muzicală să iasă la lumină.

O dată cu această decizie, lumea a devenit mai bogată cu o voce specială și melodii care ne-au cucerit.

1. Cine este Mihail?
Mihail este același tip simplu, doar că acum are mult mai puțin timp liber. 🙂

2. Spune-ne puțin despre începuturile tale în muzică
Ideea cu muzica a început încă din copilărie, când am primit de la părinții mei un mic pian, iar în clasa a III-a, când aveam 9 ani, am fost împreună cu mama mea să mă înscriu la școala de muzică și de acolo oarecum a pornit totul.

Apoi, am început să cânt într-o trupă de muzică ușoară, iar în paralel făceam și scoala de pictură. După ce am absolvit și liceul eram în dubii: să fac arte și design sau să fac muzică? Și, pe moment, am crezut că e mai safe să fac arte vizuale, și am venit în Cluj, la Universitatea de Artă și Design dar, în paralel cu facultatea, cântam mereu la chitară, adică muzica a fost mereu cu mine. Mi-am propus mereu să fac ceva mai serios legat de asta, dar niciodată nu simțeam că este momentul potrivit.

După ce am absolvit facultatea și mi-am dat licența, mi-am propus ca timp de un an să mă concentrez pe muzică și dacă îmi iese ceva, atunci o să continui să fac muzică. A fost o provocare interesantă și, din fericire, s-au întâmplat multe în anul acela și mi-am dat seama că muzica nu are cum să fie doar un hobby, pentru că te consumă foarte mult și îți cere tot timpul, însă am simtit că aceasta e chemarea mea.

3. Cum ai defini stilul tău muzical?
Nu am un stil bine definit încă. Am ascultat foarte multă muzică clasică, mult funk, blues. Ținând cont că sunt la început, îmi permit să mă joc cu influențe și stiluri. Nu vreau să mă plafonez cu unul singur.

4. Cum arată o zi din viața ta?

Nu pot să spun cum arată o zi din viața mea, pentru că în ultima perioadă fiecare zi este diferită. Dar pot spune că o zi ideală ar fi pe malul mării, în Vamă, alături de cei dragi.

5. Ce anume te inspiră atunci când compui?
Inspirația este peste tot, de la un show de stand-up comedy până la un chip frumos văzut în grabă.

6. Povestește-ne o experiență fericită/amuzantă/memorabilă din cariera ta muzicală.
Este greu să-mi aduc aminte de un anumit moment, știu doar că am avut parte de multe momente euforice la concertele din țară, unde oamenii cântau alături de mine și erau acolo pentru că îmi apreciau munca.

7. Ce îți place să faci în timpul liber? Care sunt hobby-urile tale?
Lumea mă întreabă de obicei “ce faci când nu faci muzica?” și nu știu ce să le zic. Îmi place fotografia, pictura, iar anul trecut am “redescoperit” marea.

8. Alege 3 piese și asociază-le cu stări de spirit, locuri, sentimente

Poolside – Harvest Moon și Coldplay – Shiver îmi “bântuie” în ultima perioadă playlistul și le ascult după concerte în camera de hotel. Și Josef Salvat – Every Night îmi aduce aminte de Vamă.

9. (Daca tot suntem un ziar adresat iubitorilor de cafea) Cum îți place să îți bei cafeaua? 🙂 Cum ai descoperit această băutură?
Dublu espresso cu lapte, alături de un fresh de portocale, de obicei dimineața, chiar dacă în unele zile asta înseamnă dupa ora 12:00. Nu-mi mai aduc aminte exact cum am descoperit cafeaua, știu doar că era o băutură interzisă pentru mine la vremea aceea, iar unchiul meu ne mai dădea să gustăm pe furiș.


Îmi place Italia. Cafeaua e bună, marea e largă şi albastră, casele cresc direct din stâncile albe, nopţile sunt transparente, cu toate stelele universului prezente pe firmament, Luna e dodoloaţă, pe străzi curg şuvoaie grele de melodii în care cântăreţi italieni, mici de statură şi cu părul bine uns cu gel, suferă pe bază de amore, oferindu-şi spre consolare o mulţime de fiore şi alte câteva amănunte esenţiale… Ce mai, o ţară binecuvântată pentru vacanţe lungi sau scurte şi pentru toate buzunarele.

După o săptămână petrecută la Napoli, în oraşul aşezat în dreptul Vezuviului, cu vechea lui victimă Pompei în apropiere, am decis că trebuie să ajung la Roma.

Da, la Roma unde, după cum ştim de la geografie, istorie, literatură şi limba latină, duc toate drumurile… Adică, în Gara Roma Termini. Cea mai mare gară a Italiei, cu peroanele, cu liniile ferate, cu trenurile care vin şi pleacă, cu casele de bilete şi chioşcurile de ziare, cu magazine de artizanat, cu hamali şi pierde vreme, cu şmecheri care… Dar nu pentru ei am venit în oraşul etern. Am venit să caut, pe lângă alte câteva atracţii demne de văzut sau gustat, o cafenea celebră… Antico Caffè Greco!

Caffè Greco aflată pe via dei Condotti, 86, e la doi paşi de vestita Piazza di Spagna, Treptele Spaniole şi Fontana della Barcaccia, o fântână sobră comandată de Papa Urban al VIII-lea şi proiectată de Bernini. Design-ul, o mică barcă, a fost inspirat de ieșirea din matcă a Tibrului în anul 1598, când tot ce mai rămas după puhoaie a fost o bărcuţă. Mă rog, aşa zice legenda, iar Roma e plină de legende…

Cu un decor spectaculos specific pentru ottocento, cu mese din marmură, oglinzi de cristal, scaune tapiţate și o eleganţă suspendată în timp, Antico Caffè Greco a fost fondată în 1760 de Nicola della Maddalena un negustor de origine greacă. Documentele sale de atestare sunt păstrate cu religiozitate, la propriu, în arhiva parohiei San Lorenzo din Lucina, ceea ce nu e chiar de colo, când vrei să-ţi stabileşti un pedigree impecabil.

Încă de la inaugurare, cafeneaua a fost vizitată de personalități precum Mark Twain, Charles Dickens, Byron, Goethe, Hans Christian Andersen, Schopenhauer, Cesare Pascarella, Wagner, Welles, Liszt, Casanova, Massimo D’Azeglio, Luigi di Baviera, Buffalo Bill, Ennio Flaiano, Edvard Grieg, Gogol şi mulţi alţii care i-au sporit renumele de mecca of coffee and literature. Dar nu numai scriitorii, muzicienii şi pictorii frecventau Caffe Greco. Clerul, câtă frunză şi iarbă în Roma, cedând unor ispite de-nţeles, obişnuia să-şi bea cafeaua aici, gustând cu multă vinovăţie şi din prăjiturile şi dulciurile puse în vânzare. Şi mai erau şi castratti, celebrii cântăreţi de operă produs Made în Italy 100%.

În acele vremuri, ne învaţă istoria, femeile nu erau privite cu ochi buni pe scenă. Mai simplu spus, nu existau actriţe, nu existau soprane, nici un fel de vedete feminine. Teatrul şi opera preferau bărbaţii în travesti, iar Italia, în mod deosebit, castraţii. Băieții, recrutaţi de impresari specialializaţi, din orfelinate sau cumpăraţi de la familiile foarte sărace, erau castraţi înainte de pubertate, astfel încât vocile lor cristaline de soprano să se păstreze şi la maturitate. După care, erau vânduţi, asigurându-se pentru corurile bisericeşti o materie lirică permanentă, de o coloratură aparte.

Pe scenă, primul rol feminin a fost interpretat de un castrato în 1607, în opera „Orfeo” de Monteverdi. Succesul a fost garantat şi în următorii ani, mii de băieți au fost castrați întru bucuria melomanilor. Unii ajungeau celebri pe marile scene ale lumii, Carlo Maria Michelangelo Nicola Broschi, cunoscut ca Farinelli fiind cel mai vestit dintre ei, alţii continuau să cânte în corurile bisericilor mari şi mici, în timp ce foarte mulţi dispăreau în bordelurile italiene. Cei care aţi văzut filmul Farinelli (1994), în regia lui Gerard Corbiau, ştiţi despre ce vorbesc…

Ei bine, într-o frumoasă zi din vara anului 1762, într-unul din elegantele saloane de la Antico Cafe Greco şi-a făcut apariţia nimeni altul decât tânărul Casanova, pe vremea aceea aflat în slujba Cardinalului Aquaviva d’Aragona. Stând de vorbă la o masă cu abatele Gama şi un grup de tineri prelaţi, privirile eternului seducător s-au încrucişat brusc cu ale unei femei cochete şi foarte atrăgătoare aşezată la o masă vecină. Evident, interesul lui Casanova pentru discuţia pe teme ecleziastice a scăzut simţitor, toată făptura lui de italiano vero fiind captată de prezenţa feminină de alături. Zâmbete, ocheade, gene tremurate şi cine ştie ce-ar mai fi urmat dacă Gama, n-ar fi observat ce se întâmplă şi pe cine a pus ochii Casanova. Pentru că, femeia căruia îi făcea ochi dulci veneţianul nu era femeie, ci un bărbat în travesti, chiar dacă bărbat e mult spus. Dar nu orice travestit ci un castrat faimos, nimeni altul decât Giuseppe Ricciarelli, cunoscut pe scenă ca Beppino della Mammana. Amuzat de ridicolul situaţiei în care se împotmolise Casanova, cardinalul îl prezentă ceremonios pe Beppino fără să-i dezvăluie însă identitatea. Curtenitor, Casanova îi sărută acestuia mânuşiţele când, ce să vezi, la femme fatale se aplecă spre el unduind din şolduri şi-i şopti (ca să audă toţi) o propunere deşucheată care-l descumpăni pe marele seducător: dacă acceptă să-şi petreacă noaptea cu el, îl va servi ca băiat sau ca fată, după voie!

Cât de şocat a fost Casanova de acest indecent proposal nu ştim, dar presupunem că a fost, altfel n-ar fi consemnat întâmplarea în „Memoriile” sale şi aceasta n-ar fi devenit un coffee story anecdotic pentru Cafe Greco.

Ce a făcut Casanova mai departe, puteţi afla din amintitele Memorii, iar despre Beppino vă spun eu: după un debut fulminant în Roma, a urcat pe marile scene din Europa interpretând atât roluri feminine cât şi masculine. Până la adânci bătrâneţi sau pe-aproape.

În 1861 castrarea băieţilor în scopuri muzicale a fost strict interzisă. Se sfârşea o epocă şi începea alta, una în care femeile au urcat pe scenă şi şi-au câştigat celebritatea interpretând cu brio sute de roluri scrise, special pentru ele, de marii dramaturgi şi compozitori ai secolului XIX. Şi al celui următor, se înţelege.

M. Vaida

Link: http://www.anticocaffegreco.eu


Cafeaua are parcă alt gust atunci când o savurezi în cafeneaua ta preferată. Dincolo de aromă, profil de cupping, cremă, corpolență și alți parametri tehnici, ai parte de o experiență, oferită de oamenii pe care îi întâlnești, atmosfera locului, zâmbetul barista-ului și alte nenumărate mici detalii care fac din coffee shop-ul tău preferat un loc în care să te regăsești cu drag.

Noi cei de la Prăjitoria de Cafea Olivo susținem cafenelele cu personalitate, care fac parte din noul val și care aduc o gură de aer proaspăt în peisajul cafenelelor de specialitate. Astfel, începând cu această ediție The Daily Cup, în fiecare număr vom da cuvântul unor oameni pasionați, a căror dragoste pentru cafea a dat naștere unor locuri fascinante, în care riști să te pierzi cu orele savurând o ceașcă aromată.

Un astfel de loc este Artichoke Coffee Shop din București, o cafenea cu un nume simpatic și o poveste interesantă. Creat de Diana și Alex, doi tineri iubitori de cafea, artizanat și frumos, Artichoke promite să devină în scurt timp un nucleu pentru creativitate și cafea delicioasă. Descoperă povestea lui în rândurile de mai jos.

1. De ce Artichoke Coffee?
Shop-ul se numește Artichoke fiindcă atât eu, cât și Alex, ne-am dorit un nume simpatic, dar care sa nu trimită cu gândul la cafea. Am vrut să deschidem un loc easy-going & friendly, unde cafeaua să fie foarte gustoasă, dar în care focusul să fie pe colaborările cu artizanii pe food & drinks.

2. Cum a pornit totul? De la idee până la implementarea conceptului?
Totul a pornit de la găsirea spațiului și adaptarea la cerințele lui. Am locuit în Londra aproape 5 ani și acolo am învățat că spațiul dictează foarte mult vibe-ul locului. Așa că după ce am găsit locul, am încercat pe cât posibil să integrăm ideile noastre – cafea de specialitate, cakes și alte produse făcute de artizani, precum și un design relaxat, plante și fotografie.

3. Ce este inedit la Artichoke Coffee? Care sunt noutățile pe care le aduce?
Ce credem noi că e simpatic la Artichoke e tocmai ideea asta de a lucra cu mici producători și artizani. Scopul nostru e să descoperim cât mai mulți oameni care fac lucruri cu pasiune în zona de food & drinks și să construim o comunitate faină împreună cu oamenii care ar avea aceleași interese.

4. Descrie în 3 cuvinte experiența Artichoke Coffee, așa cum o simți tu.
Easy-going, customer-oriented, friendly.

5. Ce fel de cafea pot savura oaspeții Artichoke Coffee?
Cafeaua pe care o servim este de la prăjitoria Olivo, din Cluj. Încercăm origini noi pe cât de des posibil. Momentan avem Columbia, varietate Castillo, produsă de The Cometa Family.

6. Ce îți dorești pentru Artichoke Coffee? Cum vezi localul în viitor?
Ideal ar fi ca Artichoke să construiască în timp această comunitate de oameni pasionați de diverse domenii – fie că vorbim de cafea, pâine cu maia sau fotografie. Și eu, și Alex am fost mereu interesați de domeniile creative și artizanat, așa că ne dorim ca Artichoke să fie despre asta.

7. Te rugăm să ne spui câteva cuvinte despre tine & pasiunea pentru cafea.
Pasiunea mea pentru cafea a început destul de târziu, atunci când aveam 24 de ani. Până atunci, nici măcar nu îmi plăcea cafeaua, însă am intrat într-un speciality coffee shop din Londra într-o zi, am băut un latte și mi-a plăcut incredibil de mult. De atunci, nu a trecut o zi în care să nu îmi beau cafeaua în aceste hipster coffee shops (cum îmi place să le numesc). Mi s-a părut mereu fascinant de observat atenția la detalii pe care o găsești în aceste cafenele, de la design-ul cool al spațiilor, până la cel al cardurilor de fidelitate. Cel mai interesant lucru mi s-a părut faptul că aceste coffee shop-uri reușeau să formeze comunități de oameni în jurul lor. Am cunoscut o mulțime de oameni interesanți mergând în aceste coffee shop-uri – de la barista super pasionați de ceea ce făceau, până la fotografi și designeri grafici. Îmi doresc să putem să construim același lucru și la Artichoke.

Facebook: Artichoke Coffee. București, Calea Victoriei Nr. 45