V-ați familiarizat deja cu noua rubrică The Daily Cup, Coffee Brainiacs, în care despicăm firul în patru și întoarcem bobul de cafea pe toate fețele, până îi descoperim secretele. Unele ciudate, altele amuzante, unele de-a dreptul științifice, informațiile despre cafea continuă să ne fascineze pe măsură ce le facem loc în viețile noastre. Indiferent dacă ești un împătimit al cafelei sau nu, cu siguranță vei iubi și mai mult această licoare minunată o dată ce afli mai multe despre ea. După cele 7 lucruri uimitoare pe care nu le știai despre cafea și 5 modalități științifice dovedite prin care cafeaua îți dă Super Puteri, îți prezentăm în acest număr 9 mituri despre cafea nimicite de știință.

1. Cafeaua de după masă te va ține treaz toată noaptea

Cafeina este un stimulant. Cu toate acestea, cafeaua de după masă este sintetizată de ficat cu viteza luminii și aproape toată cafeina (cam 75%) este eliminată din corp după 4 – 7 ore. Așadar, dacă savurezi a doua ceașcă la ora 15:00, până te pui în pat ar trebui să fii în regulă. Asta dacă nu te culci foarte devreme.

2. Extracția optimă se face cu apă fierbinte

Nimic mai neadevărat! Dacă temperatura apei depășește 90 de grade, apa va extrage uleiurile mai amare din cafea, putând chiar să le ardă. Așadar poți atribui gustul ars al cafelei chiar și apei prea fierbinți.

3. Cafeaua anulează efectele alcoolului

Numărul miturilor despre alcool rivalizează cu cele despre cafea, însă răspunsul scurt este: Nu. Cafeina poate diminua efectele alcoolului, făcându-te mai alert, însă un studiu al The American Psychological Association concluzionează: cafeaua nu anulează impactul cognitiv negativ al alcoolului. Dimpotrivă, lucrurile pot sta chiar mai rău: ”Oamenii care au consumat atât alcool, cât și cafeină, se pot simți treji și capabili să facă față unor situații care pot deveni periculoase, ca de exemplu să conducă mașina.”

4. Cafeaua te deshidratează

Da, cafeaua are un efect diuretic moderat, însă apa din compoziția ei compensează din plin efectul de deshidratare al cafeinei. Un studiu din 2014 demonstrează chiar că oamenii care consumă cafea în mod regulat dezvoltă o oarecare rezistență la potențialul efect de deshidratare.

5. Cafeaua te ajută să slăbești 

Hmm..nu chiar. Efectul stimulant al cafeinei îți poate mări ușor – adică foarte ușor – ritmul metabolic, însă nu suficient de mult încât să pierzi în greutate, cel puțin nu pe termen lung. Cafeina ar putea să îți reducă, pentru scurt timp, dorința de a mânca, însă nu există suficiente dovezi științifice care să demonstreze o legătură între cafeină și pierderea în greutate.

6. Cafeina creează dependență

Există un sâmbure de adevăr în acest mit, deoarece cafeina stimulează sistemul nervos central. Cu toate acestea, efectele abstinenței durează o zi sau două și sunt mic copil față de efectele abstinenței de, să zicem, nicotină.

7. Cafeaua cauzează boli de inimă, cancer, osteoporoză

Liniștește-te, totul va fi în regulă. Consumată în cantități zilnice moderate (până la 400 miligrame sau 4 cești de cafea), cafeina nu îți va face niciun rău. Dacă suferi de hipertensiune, s-ar putea să experimentezi o creștere temporară a ritmului cardiac, însă nu există o conexiune între cafeină și colesterol mărit sau boli cardiovasculare. Dimpotrivă, există suficiente dovezi ale efectelor benefice ale cafeinei, din locuri precum Harvard.

 

8. Femeile însărcinate nu ar trebui să bea cafea

Cafeina nu afectează fetusul, însă femeile însărcinate sunt sfătuite să se limiteze la doar 200 de miligrame pe zi. Cafeina poate ajunge la bebeluș, însă nu există studii concrete care să demonstreze că e dăunătoare. Dar better safe than sorry, nu?

9. Cafeaua îți oprește creșterea în înălțime

Nimeni nu spune să adaugi cafeaua în dieta zilnică unui copil, dar nici nu sunt studii care să demonstreze oprirea creșterii de către cafeină. Cea mai apropiată dovadă științifică în acest sens este aceea că reduce ușor absorbția calciului în corp.

*Articol adaptat de pe www.thrillist.com


După cum v-am obișnuit, în fecare număr al ziarului vom prezenta câte o metodă de pregătire a cafelei. De această dată ne vom opri atenția asupra cafelei espresso. Deși poate părea foare la ureche, este cea mai complexă metodă, care implică cei mai mulți factori care pot infuența rezultatul fnal.

Istoria binecunoscutei cafele espresso este aceeași cu cea a aparatului cu ajutorul căreia este obținută – espressorul. Italianul Angelo Moriondo a fost primul care a construit și brevetat primul aparat de pregătit cafea espresso, în anul 1884. Un alt italian – Luigi Bezzera – a fost cel care a conceput însă metoda de preparare rapidă a cafelei, în anul 1901. Principalul motiv ce a stat în spatele acestei decizii a fost faptul că angajatii săi pierdeau mult prea mult timp în pauzele în care serveau cafea – prepararea acesteia necesita 5-10 minute, iar consumul cafelei implica un timp adițional, pe care italianul considera că putea fi investit într-un alt mod.

Cuvântul ”espresso” este efectiv un descriptor a ceea ce se întâmplă în momentul preparării: presiunea apei extrage compușii din cafea. Aparatul care făcea cafea rapidă era construit după principiul ce stă la baza espressoarelor întâlnite peste tot in zilele noastre. O cantitate precisă de cafea era păstrată într-un compartiment prevăzut cu o valvă, care se deschidea și permitea aburului să preseze apa ce trecea prin cafea.

Prepararea unui espresso corect la tine acasă începe cu…alegerea espressorului. Îți prezentăm mai jos câteva criterii de care să ții cont în acest proces.

• espressorul să aibă control electronic sau mecanic al temperaturii de extracție a apei pentru prepararea cafelei

• existența unor fltre de precizie în portafltru, cu un diametru de 58 mm (pentru profesioniști, 58.4 mm, 53 mm sau 54.5 mm)

• dimesiunea sitelor să fe potrivită pentru doza de cafea măcinată (17 – 18 g)

• presiune constantă de 9 bari sau controlul presiunii cu ajutorul levierului (vezi modelele Leva)

Pentru cele mai bune rezultate, urmăriți cu atenție necesarul de ingrediente și pașii enumerați mai jos. Ai nevoie de:

  1. Espressor
  2. Râșniță pentru espresso
  3. Tamper
  4. Cronometru
  5. Cântar
  6. Ceașcă
  7. 18 g de cafea boabe, din care să rezulte 36 ml cafea
  8. Apă

Măcinătura optimă a cafelei pentru espresso este una foarte fină, asemănătoare cu cea a piperului măcinat. O dată ce aveți la îndemână cele necesare, prepararea cafelei se desfășoară în felul următor:

1.Macină boabele de cafea. Uleiurile care oferă cafelei aromele sale îmbietoare se evaporă foarte rapid după ce boabele au fost măcinate. Din acest motiv, îți recomandăm să macini strict cantitatea de cafea pe care urmează să o prepari. În cazul nostru, folosind cântarul, măsoară 18 g boabe de cafea, după care macină-le la o textură foarte fină.

2.Dozează și tampează cafeaua în portafltru. Cafeaua măcinată trebuie să fe distribuită în sita portafltrului cât mai uniform. Ea trebuie presată cu o forță de la 10 până la 20 kg, perfect perpendicular pe sită. Tamperul trebuie sa fe potrivit pentru dimensiunea sitei din portafltru.

3.Pune apă în espressor. Apa trebuie să fe proaspătă, curată, fără miros, cu un conținut de minerale între 60 – 120 ppm (parts per million – informație care se găsește pe etichetele sticlelor de apă plată).

4.Preinfuzia cafelei. Așează ceașca pe cântar sub portafltru. Timpul de preinfuzie este de 5 – 7 secunde și durează din momentul în care pornește extracția și până în momentul în care apa își face loc prin patul de cafea.

5.Extracția cafelei. Temperatura de extracție trebuie să fe de 93 de grade celsius, iar timpul total de extracție de 25 – 32 de secunde. Poți regla preinfuzia și extracția cafelei prin granulația măcinăturii.